Urmărește emisiunea live
Câinii Saint Bernard nu mai sunt folosiți în intervențiile montane. În ce sector își vor îndeplini serviciul din Elveția?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pxhere
Sursă foto: Pxhere
Câinii Saint Bernard sunt nepotriviți intervențiilor montane, au hotărât autoritățile elvețiene.

Nu vor mai fi utilizaţi în salvarea persoanelor rătăcite în munţi, ci ca sprijin pentru bătrâni, copii şi persoane purtătoare de handicap. Prea mari şi prea grei pentru a se urca în elicopterele de salvare montană, câinii din rasa Saint Bernard sunt utilizaţi acum în Elveţia în misiuni de asistenţă socială . Cei şapte căţeluşi Saint Bernard născuţi în urmă cu o lună la Fundaţia Barry din Martigny (cantonul Valais), odată înţărcaţi, vor fi vânduţi familiilor, sau folosiţi pentru vizite sociale în cămine pentru bătrâni sau în şcoli. Cei şapte pui - cinci femele şi doi masculi - sunt primii născuţi ai mamei Edène, de la Fundaţia Barry. La Fundaţie locuiesc permanent aproximativ 30 de Saint Bernard şi în fiecare an se nasc în medie 20-25 de pui cu pedigree. Dacă unii rămân în Martigny pentru a continua reproducerea, cei mai mulţi vor fi plasaţi în familii atent selectate. Puii lui Edène vor fi prezentaţi publicului în parcurile din Barryland începând cu jumătatea lunii septembrie, scrie Rador.

Saint Bernardul nu mai este un câine de salvare

Folosit de multă vreme pentru a însoţi călătorii şi mai ales pentru a-i găsi şi salva pe cei dispăruţi în zăpadă şi ceaţă, Saint Bernardul - cu caracteristicul butoiaş de lemn în jurul gâtului - este asociat în imaginaţia colectivă cu un câine de salvare. La vremea aceea, câinii mai erau folosiţi şi în activităţi legate de transport.

Numai că odată cu utilizarea elicopterelor, salvatorii au început să prefer rase mai uşoare, a explicat pentru agenţia Keystone-ATS Manuel Gaillard, de la Fundaţia Barry.

Iar acum, câinii din rasa San Bernard nu mai sunt folosiţi din cauza dimensiunii şi greutăţii lor, care poate ajunge la 80-85 de kilograme, a confirmat Fabien Marmy, preşedintele grupului de câini de avalanşă din Valais. Este necesar să poţi ţine câinele în braţe pentru a-l urca în elicopter, în plus, mai este şi o problemă de aşezare în habitaclu. Labradorii, ciobănescul german, ciobănescul australian şi Golden Retrieverul cântăresc în medie mai puţin de 35 de kilograme şi sunt deosebit de rezistenţi.

Câinii rasei au calități care îi recomandă pentru activitățile sociale

Redog, Societatea Elveţiană pentru Câini de Căutare şi Salvare, care antrenează dresorii de câini şi animalele acestora pentru a găsi victime printre dărâmături în cazul unor catastrofe, precum cutremure sau explozii, are un singur Saint Bernard.

Astăzi, Saint Bernardul nu mai este folosit pentru abilităţile sale de avalanşă sau de cercetare, ci pentru stabilitatea sa mentală, pentru latura socială şi deschiderea sa, a continuat Fabien Marmy. Aceste calităţi se pretează foarte bine vizitelor la căminele de bătrâni, sau la şcoli. Din 2007, câinii Fundaţiei Barry au fost dresaţi şi pentru a interacţiona cu persoane cu dizabilităţi, sau cu vârstnici din toată Elveţia dar şi pentru activităţi pedagogice sau terapeutice. Această nouă misiune a lor este un succes uriaş, a conchis Manuel Gaillard, de la Fundaţia Barry.

                                                  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel