Câinii mici şi cu bot lung trăiesc mai mult decât cei de talie mare şi cu bot scurt
Câinii de talie mică şi cu botul lung, cum ar fi ogarul Whippet şi Teckelul pitic, trăiesc mai mult decât rasele mari şi cu chip aplatizat, cum ar fi buldogii englezi, potrivit unui studiu publicat joi, informează AFP.
Cercetătorii au analizat datele colectate de la peste o jumătate de milion de câini din tot Regatul Unit, pentru a-i ghida pe viitorii proprietari în achiziţiile lor.
Acesta este primul studiu care examinează variaţiile speranţei de viaţă în funcţie de o gamă atât de mare de factori, cum ar fi rasa, mărimea, forma feţei şi sexul, a declarat Kirsten McMillan, principala autoare a studiului publicat în revista Scintific Reports.
"Un mascul de talie medie cu chip plat cum este buldogul englez are un risc de aproape trei ori mai mare de a trăi mai puţin decât o femelă de talie mică şi cu bot alungit, cum ar fi un Teckel pitic sau un mic ogar italian", a declarat această directoare a departamentului de date din cadrul asociaţiei britanice de caritate Dogs Trust.
Potrivit studiului, din peste 150 de rase şi încrucişări din Marea Britanie, speranţa medie de viaţă a tuturor câinilor a fost de 12,5 ani. Aceasta a scăzut la 9,8 ani pentru Bulldogul francez, care anul trecut a fost clasificat drept cea mai populară rasă din Statele Unite de către American Kennel Club.
Alte studii au arătat recent că nasul scurt al câinilor cu faţă plată, cunoscuţi sub numele de câini brahicefalici, îi face să semene mai mult cu bebeluşii umani, ceea ce îi face deosebit de drăguţi.
Dar s-a dovedit ştiinţific că această caracteristică anatomică provoacă probleme respiratorii majore (prin obstrucţia căilor respiratorii), iar organizaţiile de protecţie a animalelor au făcut campanie pentru ca oamenii să îşi reconsidere achiziţiile.
Rezultatele studiului au evidenţiat o adevărată "criză de sănătate şi a bunăstării" în rândul câinilor brahicefalici, a declarat Dan O'Neill, preşedintele organizaţiei Brachycephalic Working Group, care nu a participat însă la realizare acestei cercetări.
"Este crucial ca publicul să acorde prioritate mai degrabă sănătăţii animalului decât aspectelor pe care le consideră că ar fi 'drăguţe'", a declarat el într-un comunicat.
Câinii cu cea mai lungă speranţă de viaţă sunt Lancashire Heeler (15,4 ani), urmaţi de Spanielii tibetani (15,2 ani) şi Teckelii pitici (14 ani), conform acestui studiu.
Femelele au tendinţa de a trăi ceva mai mult decât masculii, cu o speranţă de viaţă de 12,7 ani faţă de 12,4 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News