Câinele tău te poate ajuta la treburile casei. Iată cum
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Câinele tău te poate ajuta la treburile casei. Iată cum
Câinele tău te poate ajuta la treburile casei. Iată cum
Este chiar indicat să îți înveți câinele să te ajute la treburile casei.

Adevărul este că, în timp ce unii câini sunt perfect mulțumiți să doarmă toată ziua pe canapea, alții au nevoie de ceva de făcut. Unii câini nu se se simt bine decât dacă au mereu câte o sarcină: du la păscut oile, protejează-ți proprietatea... Și dacă un câine crescut pentru a avea un loc de muncă se plictisește... ei bine, el va merge să-și caute singur o activitate, fie că va începe să sape în grădina ta, să mănânce colțul canapelei sau să mestece pantofii tăi preferați, scrie thisdogslife.co. Aici intervin "slujbele casnice" adică sarcinile pe care i le poți da chiar tu pentru ca el să își poată consuma energia.

„Învățarea câinilor noștri să ajute prin casă nu este doar de ajutor pentru noi, ci oferă și stimularea mentală a câinilor, asta ajutându-i să-și îndeplinească nevoile. Când ne asigurăm că nevoile fizice și mentale ale câinilor noștri sunt îndeplinești comportamentul lor se îmbunătățește", spune Tasha Shaw-Verbic, antrenor la Fearless Tails. 

Găsirea sarcinilor potrivite pentru câinele tău


În timp ce unele rase ar putea avea tendințe evidente (cum ar fi recuperarea, adulmecarea etc.), Shaw-Verbic spune că este mai important să cunoști preferințele individuale ale câinelui tău și ce îi place cu adevărat să facă.

"De exemplu, dacă câinele tău nu ia adesea lucruri în gură, s-ar putea să nu-i facă plăcere să recupereze lucruri. Dacă aveți un câine care își folosește mult labele sau nasul, acesta ar putea să închidă dulapurile și chiar să îi placă asta", subliniază Shaw-Verbic.

A fi capabil să-ți dai seama ce îi place să facă câinelui tău este cel mai bun mod de a-i atribui apoi o slujbă. Shaw-Verbic spune că lucrările casnice pot fi grozave pentru a oferi stimulare mentală în timp ce vă includeți câinele în activități precum aducerea lesei.

"În plus, acest lucru creează o relație mai puternică între tine și câinele tău”" adaugă ea.

"Munca" pentru mâncare


Cândva, câinii trebuiau să-și caute singuri hrana. În timp ce puiul tău este probabil perfect fericit să-și ia acum mâncarea într-un castron, asta nu înseamnă că instinctele lui de a căuta hrană au dispărut. A-ți face câinele să lucreze pentru hrana lui este un exercițiu mental grozav și oferă un antrenament pentru un comportament natural al animalului, spune Shaw-Verbic.

Astfel, cu mult antrenament l-ai putea învăța să facă diverse activități prin casă pentru a obține mâncare, fără să o mai primească gratis, ci doar dacă face ceva pentru a o primi.

Învață-l să închidă dulapurile și ușile


A-ți face câinele să închidă dulapurile sau ușile poate fi o treabă utilă – și nu greu de învățat, potrivit Shaw-Verbic, care adaugă că poți învăța "închiderea ușii" învățându-ți mai întâi câinele să țintească un capac sau bucată de hârtie cu laba sau nasul, apoi transferând-o (lipind capacul sau hârtia) pe ușa dulapului pentru a o împinge să se închidă.

"Deschiderea ușilor poate fi învățată cu o frânghie și jocuri precum remorcherul. Fii atent ce dulapuri îl înveți să deschidă și să închidă, dacă nu vrei ca ei să strecoare prin lucruri cu care nu ar trebui să umble", spune ea. 

Învață-l să își strângă singur jucăriile


Ce ar putea fi mai bun decât ca câinele tău să-și organizeze propriile jucării la sfârșitul zilei? Pentru a învăța acest lucru, va trebui să începeți cu recompense. Practic, atunci când câinele tău are o jucărie în gură, îi ceri să ți-o dea,apoi îl recompensezi pentru asta cu mâncare, explică Shaw-Verbic.

Treptat, pune mâna pe cutia de jucării, astfel încât el să se obișnuiască să ți-o dea acolo în mână și, în cele din urmă, scoate mâna pentru ca jucăria să intre direct în cutie.

De asemenea, va trebui să alegeți un cuvânt care este conectat cu ceea ce predați și să îl repetați în timpul antrenamentului. De exemplu, dacă spui "pune" și nu folosești această comandă pentru nimic altceva, câinele tău va asocia în cele din urmă cuvântul cu introducerea jucăriilor în cutie.

Exact după același model îl poți învăța să strângă hainele murdare în coșul de rufe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel