Câinele tău latră în toiul nopţii? Rişti amendă de 300 de euro. Iată unde
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Bruno Cervera, pexels
Fotografie de la Bruno Cervera, pexels
Proprietarii de câini ai căror patrupede latră în toiul nopţii riscă amenzi de 300 de euro. 

În cazul în care câinele vecinului latră toată noaptea şi îi împiedică pe ceilalţi locuitori din cartier să se odihnească, proprietarul poate fi condamnat la plata unor despăgubiri, chiar substanţiale, deoarece lipsa odihnei pe timp de noapte poate cauza daune sănătăţii. Acest lucru a fost stabilit de Curtea Supremă de Casaţie din Italia, care a confirmat sentinţa prin care judecătorii Curţii de Apel din Caltanissetta au acordat despăgubiri pentru daunele cauzate de urletul continuu a doi câini lăsaţi în fiecare noapte pe terasa unui apartament dintr-un bloc.

Unul dintre vecini a decis să îi dea în judecată pe proprietarii acestor animale, susţinând că lipsa de somn i-a afectat sănătatea şi că şi-a pierdut locul de muncă pentru că şi-a luat prea multe concedii medicale, cauzate tocmai de stresul provocat de lipsa odihnei prelungite.

În acest caz, pe lângă despăgubiri, proprietarii celor doi câini vor trebui să plătească şi cheltuielile de judecată, încă 2.700 de euro. Potrivit acestei noi norme, cine nu îi împiedică pe câini să latre noaptea sau cine organizează spectacole şi alte distracţii publice provocând zgomot pe străzi riscă închisoare de până la trei luni sau amendă de până la 309 euro, scrie Rador. 

Și câinii plâng de fericire. Un studiu o confirmă

Rezultatele unui nou studiu vin să întărească ideea că, în momentul reîntâlnirii cu stăpânii lor, câinii pot plânge de bucurie. 

Câinii pot să ”plângă” de bucurie atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor, au dezvăluit cercetătorii de la Universitatea Azabu din Japonia, potrivit rezultatelor unui studiu ce a fost publicat în revista Current Biology, informează DPA.

O echipă coordonată de cercetătorul Takefumi Kikusui a dorit să afle dacă nu numai oamenii, ci şi prietenii lor patrupezi pot să plângă uneori dacă sunt stimulaţi din punct de vedere emoţional.

”Am descoperit că şi câinii varsă lacrimi asociate cu emoţiile pozitive. Am aflat şi că hormonul oxitocină este mecanismul care s-ar putea afla în spatele acestei manifestări”, a declarat profesorul Kikusui, citează Agerpres. 

”Avea lacrimi în ochi”



Cercetătorul nipon şi colegii lui au făcut această descoperire după ce unul dintre cei doi câini ai profesorului japonez, o femelă, a avut pui. În timp ce îşi alăpta puii, ceva s-a schimbat în expresia ei facială: "avea lacrimi în ochi", a dezvăluit Takefumi Kikusui.

"Acest detaliu mi-a sugerat ideea că oxitocina ar putea creşte volumul lacrimilor", a adăugat el.

Oxitocina e vinovată pentru emoțiile frumoase


Oxitocina, un hormon produs în creier, joacă un rol major în timpul naşterilor, precum şi în ceea ce priveşte convieţuirea oamenilor. El iniţiază travaliul la femeile gravide, stimulează producţia de lapte matern, întăreşte legătura dintre mamă şi copil şi, de asemenea, poate să întărească legăturile de cuplu, contribuind totodată la creşterea încrederii faţă de alţi oameni în rândul adulţilor.

Încă de la primele observaţii, cercetătorii care au colaborat cu profesorul Kikusui ştiau deja că oxitocina este eliberată în timpul interacţiunilor atât la câini, cât şi la stăpânii lor.

Concluzia studiului: Și câinii pot plânge de fericire


Ei au dorit să afle de această dată dacă şi câinii pot să plângă atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor.

Câinii studiaţi de experţii niponi au reacţionat în acest fel la reîntâlnirea cu stăpânii lor, însă nu au vărsat nicio lacrimă în momentele în care le-au fost prezentate persoane pe care nu le cunoşteau. De asemenea, atunci când le-au fost adăugate microdoze de oxitocină la nivelul ochilor, volumul lacrimilor lor a crescut.

Câinii, potrivit cercetătorilor japonezi, par să producă lacrimi în situaţii pe care oamenii le consideră "fericite". Rămâne de văzut dacă aceste patrupede pot să "plângă" şi atunci când se confruntă cu emoţii negative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel