Data actualizării:
Data publicării:

Câinele tău are ochii roșii? Iată ce trebuie să știi

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Ochii câinelui tău pot fi foarte sensibili. Există o serie de cauze care pot face ochii unui câine să devină roșii. Unele dintre acestea pot face ca pielea sau conjunctiva din jurul ochiului să pară inflamată și roșie, în timp ce altele par să afecteze globul ocular în sine. 

Ca întotdeauna, cel mai bun mod de a afla răspunsul la întrebarea: 'De ce sunt roșii ochii câinelui meu?' este să vorbești cu veterinarul, deoarece iritația oculară poate duce la daune permanente dacă nu este tratată. Iată câteva explicații posibile: 

Cauzele ochilor roșii la câini

Alergii

Câinii pot fi predispuși la alergii, în funcție de sezon. Febra fânului este cunoscută ca afectând câinii și apare atunci când organismul declanșează o reacție imună la ceva pe care l-a identificat greșit ca fiind dăunător, cum ar fi polenul din aer. Pentru a ajuta la gestionarea simptomelor neplăcute ale febrei fânului la câini, cum ar fi ochii roșii, discută cu veterinarul tău.

Iritanții din mediu

Există mulți potențiali iritanți, atât în interiorul, cât și în afara casei noastre, care pot duce la apariția ochilor roșii la câini. Parfumurile, produsele de curățat, spray-urile, fumul și chiar praful pot fi vinovați dacă ajung în ochii animalului tău de companie. Deci, dacă ai observat că animalul tău are ochii roșii, merită să iei în considerare ce iritanți posibili a întâlnit prietenul tău în aventurile lui zilnice. Trebuie să contactezi și veterinarul, deoarece ochii roșii ar putea fi, de asemenea, un semn al unor probleme mai serioase.

Conjunctivită 

Are câinele tău ochi roz, înlăcrimați și pleoapele umflate? La fel ca și noi, oamenii, câinii pot suferi de conjunctivită, iar aceasta se poate manifesta cu simptome asemănătoare răcelii.

Această afecțiune apare atunci când membrana care acoperă partea interioară a pleoapelor, cunoscută sub numele de conjunctivă, devine inflamată și poate avea multe cauze subiacente, de la boli infecțioase până la alergii sau leziuni. Pe baza a ceea ce a declanșat conjunctivita câinelui tău, există multe opțiuni de tratament disponibile care vor ajuta la ameliorarea simptomelor.

Leziuni oculare

Traumatismul ocular reprezintă o altă posibilă explicație pentru care unul dintre ochii câinelui tău ar putea fi roșu și umflat. Dacă ai un cățeluș deosebit de jucăuș în familie, știi cât de ușor este pentru ei să lovească obiecte în timpul jocului. Câinele tău ar putea, de asemenea, să înceapă să clipească sau s-ar putea să observi chiar sângerare. Contactează veterinarul pentru ajutor imediat dacă vezi sânge. Dacă lovitura la ochi a fost puternică, corneea (suprafața ochiului) ar putea fi afectată, ceea ce poate duce la ulcere dureroase care se dezvoltă pe ochi. La rândul său, acest lucru poate duce la formarea de țesut cicatricial care împiedică vederea și poate provoca o serie de alte probleme legate de vedere, deci ajutorul profesional timpuriu este important.

Uveita

Uveita este inflamația anumitor structuri din ochi care alcătuiesc uvea (aceasta include irisul, precum și unele alte straturi intermediare ale ochiului). Din păcate, aceasta este o boală oculară foarte dureroasă, deci ai putea observa că animalul tău evită lumina puternică sau ține închis ochiul afectat.

Veterinarul tău va efectua o serie de teste pentru a descoperi exact ce cauzează ochii roșii ai câinelui tău. Acestea pot include ultrasunete, teste de sânge și măsurători ale presiunii lichidului din interiorul ochiului. Dacă uveita este într-adevăr cauza, veterinarul va recomanda tratamentul potrivit. În cazuri ușoare, s-ar putea să observi o îmbunătățire a stării câinelui tău destul de rapid, dar pot fi necesare vizite frecvente la veterinar pentru a te asigura că tratamentul evoluează bine. Cazurile mai severe sunt mai puțin obișnuite, dar ar putea duce la orbire, așa că este important să vorbești cu un veterinar imediat ce observi simptome.

Ochi uscați

Uneori, ochii unui câine nu produc suficientă umiditate pentru a menține suprafața lubrifiată. Pe măsură ce glandele lacrimale se usucă, corneea devine la fel de uscată. Odată cu dispariția umidității care ținea la distanță particulele nedorite, ochii câinelui tău vor deveni roșii și inflamați. Ochiul uscat poate avea o altă afecțiune de sănătate ca și cauză subiacentă, astfel consultarea unui veterinar este cheia în gestionarea corespunzătoare a acestei afecțiuni.

Corp străin

Uneori, explicația pentru care ochiul câinelui tău este roșu ar putea fi prezența unui corp străin. Acest lucru poate fi destul de obișnuit la câinii mai aventuroși. Dacă animăluțul tău iubește să se plimbe prin tufișuri și iarbă înaltă, ar putea să aibă ceva în ochi care provoacă roșeață și umflătură. Deși este imposibil să reduci riscul la zero, încearcă să eviți iarba lungă și asigură-te că îi faci cățelușului tău o verificare rapidă din cap până în picioare după plimbări, astfel încât să poți observa la timp eventuale probleme, potrivit Purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel