Cafeaua, aliat împotriva cancerului intestinal: Un studiu dezvăluie risc redus de recurență
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Un studiu recent a descoperit că persoanele cu cancer intestinal care beau două până la patru cești de cafea pe zi sunt mult mai puțin susceptibile de a avea o revenire a bolii. Studiul arată, de asemenea, că persoanele cu această afecțiune care consumă această cantitate sunt mult mai puțin susceptibile de a muri din orice cauză, ceea ce sugerează că, cafeaua îi ajută pe cei diagnosticați cu al doilea cel mai important ucigaș de tip cancer din Marea Britanie.

Experții au declarat că descoperirile sunt "promițătoare" și au speculat că, dacă alte studii vor arăta același efect, cei 43.000 de britanici diagnosticați anual cu cancer intestinal ar putea fi încurajați să bea cafea. Boala face aproximativ 16.500 de victime pe an - 45 pe zi, relatează The Guardian.

Un studiu efectuat pe 1.719 pacienți cu cancer intestinal din Olanda, realizat de cercetători olandezi și britanici, a constatat că cei care au băut cel puțin două cești de cafea au avut un risc mai mic de recidivă a bolii. Efectul a fost dependent de doză - cei care au băut cel mai mult au înregistrat cea mai mare scădere a riscului.

Pacienții care au consumat cel puțin cinci cești pe zi au avut cu 32% mai puține șanse decât cei care au băut mai puțin de două cești să își vadă cancerul intestinal revenind, potrivit lucrării, care a fost finanțată de World Cancer Research Fund (WCRF) și a fost publicată în International Journal of Cancer.

În mod similar, niveluri mai ridicate de consum de cafea au părut, de asemenea, să fie strâns legate de șansele cuiva de supraviețuire. Din nou, cei care au băut cel puțin două cești zilnic au avut un risc mai mic de a muri în comparație cu cei care nu au băut. Și, ca și în cazul riscului de recurență, cei care au consumat cel puțin cinci cești au înregistrat cea mai mare scădere a probabilității de deces - cu 29%.

Britanicii beau aproximativ 95 de milioane de cești de cafea pe zi.

Liderul echipei de cercetare, Dr. Ellen Kampman, profesor de nutriție și boli la Universitatea Wageningen din Olanda, a declarat că boala a revenit la una din cinci persoane diagnosticate cu aceasta și ar putea fi fatală. "Este interesant că acest studiu sugerează că un consum de trei sau patru cești de cafea poate reduce recurența cancerului intestinal.”

Cu toate acestea, a subliniat că echipa a găsit o asociere puternică între consumul regulat de cafea și boală, mai degrabă decât o relație de cauzalitate între acestea. "Suntem totuși plini de speranță că descoperirea este reală, deoarece pare să fie dependentă de doză - cu cât se bea mai multă cafea, cu atât efectul este mai mare", a adăugat ea.

Acest studiu este cel mai recent care arată că, cafeaua reduce riscul de cancer. Există deja dovezi puternice că aceasta scade riscul de cancer hepatic și uterin și unele indicii că face același lucru pentru cancerele de gură, faringe, laringe și piele. De asemenea, este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer intestinal.

Profesorul Marc Gunter, coautor al studiului și președinte în epidemiologie și prevenire a cancerului la Școala de Sănătate Publică de la Imperial College din Londra, a declarat că descoperirile au fost "foarte provocatoare, deoarece nu înțelegem cu adevărat de ce cafeaua ar avea un astfel de efect la pacienții cu cancer intestinal". El a adăugat: "Dar sunt, de asemenea, promițătoare, deoarece pot indica o modalitate de a îmbunătăți prognosticul și supraviețuirea în rândul pacienților cu cancer intestinal.”

WCRF a identificat acidul clorogenic, care se găsește și în varza kale, ca un agent care ar putea oferi o parte esențială a explicației datorită rolului său în gestionarea nivelului de glucoză din organism și în reglarea nivelului de insulină.

Apariția cafelei ca un potențial protector împotriva cancerului este remarcabilă, deoarece până în 2016 Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o ca fiind "posibil cancerigenă" înainte de a se răzgândi, deoarece dovezile care să susțină acest lucru nu existau.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel