Data publicării:
Beneficiile consumului de cafea
Cu 4-5 cesti de cafea pe zi, riscul de a dezvolta diverse boli cronice (inclusiv cancere) este redus. În sarcină, însă, este mai bine să te oprești la 2.
Cafeaua este un ceas cu alarmă indispensabil (pentru mulți) înainte de a merge la muncă și un ”vehicul” pentru socializare în restul zilei. Cu un consum moderat beneficiile depășesc de fapt riscurile.
Acesta este răspunsul unei revizuiri a lucrărilor din literatura de specialitate publicată în New England Journal of Medicine.
Consumând până la 4-5 căni de băutură în fiecare zi, dacă sunteți sănătos și excluzând anumite faze ale vieții unei femei (sarcina și alăptarea), este posibilă exploatarea multiplelor efecte pozitive induse de băutură, care ar determina o reducere a riscului de a dezvolta diferite boli cronice.
CAFEA, COFEINĂ ȘI SĂNĂTATE
Având în vedere că ceaiul și cafeaua sunt cele mai populare băuturi consumate la nivel mondial și conțin cofeină ca ingredient, epidemiologii și nutriționiștii de la școlile de sănătate publică din universitățile din Singapore și Harvard au rezumat implicațiile consumului de băutură zilnică pentru sănătate.
Bogată în antioxidanți, precum și capabil să stimuleze sistemul nervos central, cafeaua poate fi consumată în cantitățile indicate mai sus (înjumătățită, pentru femeile însărcinate sau care alăptează) fără teamă.
Cu 4-5 căni pe zi, de fapt, este dificil să depășești un aport de 400 de miligrame de cofeină, considerată sigură pentru adulții sănătoși pe baza dovezilor disponibile. Discurs diferit pentru nou-născuți (de unde și indicația de a reduce la jumătate consumul de cafea în timpul sarcinii și alăptării) și pentru cei care iau o serie de medicamente ( bronhodilatatoare, antibiotice chinolone, antidepresive și medicamente antihipertensive).
În acest din urmă caz, cofeina riscă să rămână în circulație mai mult timp și să interfereze cu metabolismula unora dintre aceste molecule. De aceea, dacă în terapie, poate fi indicat un consum ceva mai mic de cafea (și al tuturor alimentelor care conțin cofeină).
EFECTELE COFEINEI ASUPRA CREIERULUI
Mulți dintre noi beau cafea dimineața, înainte de a începe ziua. Și fac una sau mai multe „reîncărcări” pe măsură ce orele trec, pentru a-și recupera energia necesară pentru a ajunge seara. Motivul din spatele acestor comportamente este cunoscut de mult.
Atunci când este luată în doze moderate (40-300 miligrame), cofeina poate reduce oboseala, crește vigilența și poate scurta timpii de reacție.
Efecte de acest tip – citim în lucrare – au fost observate de mai multe ori atât la cei care nu consumă regulat cafea, cât și la cei care se întorc dintr-o perioadă scurtă de renunțare.
Și, în același timp, trebuie amintit că un consum excesiv (sau dezechilibrat în a doua parte a zilei) poate face odihna nocturnă mai obositoare. În plus, la nivelul sistemului nervos central, cofeina are și o funcție analgezică.
CE RELAȚIE ARE CAFEAUA CU CANCERUL?
Cei care beau cafea zilnic par a fi mai protejați in unele cazuri. Cele mai semnificative dovezi se referă la relația cu tumora ficatului. Dar mai multe studii prospective au arătat că, consumul regulat de cafea este asociat cu o probabilitate redusă de a dezvolta cancer de piele, de sân sau de prostată.
În orice caz, ficatul pare a fi organul care beneficiază cel mai mult de amestecul de substanțe conținut într-o ceașcă de cafea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News