Data actualizării:
Data publicării:

"Cadoul" de 1,2 miliarde de euro, refuzat de România. Eugen Tomac: "Ne încălcăm singuri regulile" 

Autor: Dan Carp | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Eugen Tomac
Sursa foto: Facebook Eugen Tomac
Europarlamentarul Eugen Tomac, președinte al PMP, a vorbit despre eșecul României în a determina OMV să plătească taxa de solidaritate, în valoare de 1.5 miliarde de euro. 

Din ultimele informații, OMV va plăti doar 300 de milioane de euro, în loc de 1.5 miliarde. Eugen Tomac spune că România nu reușește să-și definească legile și se întâmplă de multe ori ca statul să încalce propriile reguli. 

"Statul trebuie să-și protejeze interesele mult mai inteligent și convingător cu reguli foarte precise și norme foarte clare, lucru care, din păcate, la noi lipsesc. S-a văzut foarte bine acest lucru cu transpunerea în legislația națională a regulamentului cu supraimpozitarea giganților din energie. Doar la noi s-a întâmplat să dăm o lege specială față de acel regulament pentru a lua totuși ceva. Asta se întâmplă doar într-un stat în care politicienii își permit, iar oamenii tac. Dacă oamenii ar reacționa și și-ar exprima nemulțumirea, acest lucru nu s-ar întâmpla. Pe de altă parte, e tot mai limpede că noi nu ducem lipsă de resurse, de oportunități, ci ducem lipsă de viziune. O viziune care să integreze lucrurile și să le dea o perspectivă foarte solidă. Asta lipsește României. Evident că acest lucru este fructificat de toți cei care vor să facă profit. Vin aici, nu pentru că suntem noi cei mai deștepți și cei mai buni, ci pentru că există o piață unde vor să se dezvolte, iar noi ne încălcăm singuri regulile. Nu reușim să definim niște norme foarte clare pe care să mergem și noi 10 ani," a spus Eugen Tomac. 

"OMV-ul a primit un cadou de 1.2 miliarde de euro. Dacă până la urmă va plăti, România nu va încasa 1.5 miliarde, ci doar un 'bacșiș' de 300 de milioane. 1.2 miliarde este exact cota pe care ar fi putut să o investească în Marea Neagră în Neptun Deep, pentru că mai vine și Romgazul cu încă atât," a intervenit jurnalistul Val Vâlcu. 

"Aici este un proiect pe care l-am ratat acum cinci ani, îl ratăm și acum. (...). Moscova este un actor care șantajează în continuare state și chiar dacă s-a renunțat la importul de gaz și cărbune din Rusia, inclusiv petrol, se găsesc diverse formule pentru a scăpa de sancțiuni. Pe mine cel mai mult mă preocupă faptul că avem această resursă importantă aici, dar doar 40% din gospodăriile din România au acces la rețeaua de gaze. Avem nevoie de aceste gaze pentru a ridica nivelul vieții. Nu poți fără această resursă importantă și accesibilă pentru populație, să te dezvolți și să consideri că avem un alt nivel al vieții, în momentul în care oamenii, în proporție de 65% încă nu au acces la gaze. Vă dau exemplu județele Giurgiu sau Călărași, unde doar 5% din locuințe sunt conectate la rețeaua de gaze. Există și alte zone unde nu este o infrastructură dezvoltată," a mai spus Tomac. 

Vezi interviul complet:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel