Data actualizării:
Data publicării:

Cade Arabia Saudită

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Arabia Saudită se confruntă cu un cerc vicios al scăderii lichidității monetare în condițiile în care capitalurile continuă să se scurgă din țară.

Cantitatea de bani disponibilă scade abrupt, iar sistemul bancare este supus unor presiuni din ce în ce mai mari.

Dobânzile interbancare de la Riyad pentru împrumuturile la trei luni au început brusc să crească, atingând cel mai înalt nivel de la criza Lehman Brothers din 2008. Informațiile că guvernul Saudit a început să-i plătească pe contractori cu chitanțe tranzacționabile arată cât de acută a devenit situația.

Departamentul pentru valute de la Societe Generale și-a sfătuit clienții să parieze contra riyalului saudit, mizând că țara va fi forțată să renunțe la blocarea valorii monedei saudite în raport cu dolarul, mutae ce ar putea declanșa o luptă la baionetă pentru cota de piață în industria mondială a petrolului.

Rezervele valutare externe ale Arabiei Saudite continuă să scadă cu 10 miliarde de dolari pe lună, în ciuda trecerii la vânzări de obligațiuni și la folosirea de credite sindicalizate pentru a astupa gaura bugetară uriașă.

Depozitele bancare sunt din ce în ce mai mici, la fel și masa monetară intermediară. Vânzarea de obligațiuni pe plan intern nu ajută pentru că aglomerează și ele piețele financiare saudite, întinse la maxim, și restrânge și mai mult lichiditatea.

Riyadul plănuiește acum emiterea de obligațiuni internaționale.

Deși prețurile petrolului au urcat cu 80% față de minime, până la aproape 50$/baril, nu ajunge pentru a ușura omplozia financiară a Arabiei Saudite.

Revenirea prețurilor de pe piața petrolului este din ce în ce mai frgilă, în condițiile în care semnalele transmise de rezervă Federală a SUA au întărit dolarul, iar Canada se pregătește să repornească o producție de 1,2 milioane de barili pe zi.

"Noi apreciem că piețele s-au dus prea sus, prea departe, prea devreme. Încă ne confruntăm cu supra-stocuri, iar opririle de producție sunt reversibile", afirmă BNP Paribas, conform The Telegraph.

Un număr tot mai mare de traderi de petrol avertizează că achizițiile speculative de "barili pe hârtie" de către fondurile de investiții s-au decuplat de situația de fapt. De asemnea, de obicei există o scădere sezonieră a cererii la sfârșitul verii.

Până la urmă, următorul ciclu de creștere al prețurilor petrolului va sări în ajutorul Arabiei Saudite.

Întrebarea este însă dacă saudiții pot închide tambuchiurile și să treacă prin furtuna financiară într-o navă plină de găuri, mai scrie sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel