Cad capete după prăbușirea unui avion F16. Zelenski, nemilos cu șeful forțelor aeriene
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO cu caracter ilustrativ: Unsplash
FOTO cu caracter ilustrativ: Unsplash
Comandantul forțelor aeriene din Ucraina a fost demis de Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat vineri demiterea comandantului forțelor aeriene Mikola Oleșciuk, la o zi după prăbușirea unui avion F-16 de fabricație americană livrat la Kievului, relatează AFP, scrie Agerpres.

”Am decis sa-l înlocuiesc pe comandantul armatei aerului a forțelor armate ucrainene”, a declarat Zelenski pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul președinției.

Ucraina a anunțat joi că un avion de luptă F-16, echipament militar valoros livrat recent de Occident, s-a prăbușit în timp ce respingea un atac cu rachete rusești și pilotul și-a pierdut viața.

Potrivit Statului Major ucrainean, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră rusești în timpul acestui atac, dar ”în timpul apropierii de următoarea țintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută”.

Citește și: Ministrul de Externe al Ucrainei solicită României sistemul Patriot promis

Avionul F16, doborât din greșeală

O deputată ucraineană, Mariana Bezougla, membră a Comisiei de apărare a Parlamentului, a declarat vineri că avionul F-16 a fost doborât din greșeală de un sistem antiaerian Patriot ”din cauza unei coordonări slabe între unități”.

Într-un mesaj difuzat pe Telegram, ea a criticat joi ”cultura minciunii” în cadrul comandamentului militar ucrainean și faptul ”că niciun general nu a fost pedepsit” și ”generalul Oleșciuk rămâne în funcție”.

Ea a afirmat vineri că este ”cel puțin a treia oară” când un avion ucrainean a fost doborât din greșeală de apărarea antiaeriană ucraineană. ”Cele două incidente anterioare, care nu au implicat F-16, au fost atribuite oficial rușilor”, a remarcat ea.

Mikola Oleșciuk promisese pe Facebook, vineri înainte de demiterea sa, să ”descopere cauzele catastrofei aeriene” în care a fost implicat avionul F-16, dând asigurări că ”nu ascunde nimic”.

El a acuzat-o pe Mariana Bezougla că dorește să ”discrediteze înalți responsabili militari” și SUA, care au conceput avioanele de luptă F-16 și sistemele Patriot furnizate Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operațiuni în interiorul țării, confirmând sosirea mult așteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani și jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel