Data actualizării:
Data publicării:

Câciu, replică pentru Cîțu: Nu a lăsat un deficit de 4%, ci de 4,7%

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Câciu, replică pentru Cîțu: Nu a lăsat un deficit de 4%, ci de 4,7% / Foto: gov.ro
Câciu, replică pentru Cîțu: Nu a lăsat un deficit de 4%, ci de 4,7% / Foto: gov.ro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, i-a dat o replică lui Florin Cîțu, cu privire la gestionarea deficitului, a inflației și a dobânzilor record pe care România le plătește 'din cauza fostelor guverne'.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a spus că este îngrijorat de creșterea dobânzilor la care se împrumută România.

'Am redus deficitul în 2021, am încheiat anul cu un deficit de 6,7%. Dânsul (preşedintele PNL, Florin Cîţu, n.r.) ar fi spus că dacă deficitul era de 5% şi că a lăsat un deficit de 4%... Nu a lăsat un deficit de 4%, ci de 4,7%. Nu uitaţi că la rectificare a trebuit să punem bani de salarii care nu erau prinşi în buget şi bani de pensii. Nu putem să ne arătăm acum o îngrijorare uitând faptul că bugetul nu avea banii de pensii şi de salarii. Ne-ar fi plăcut şi nouă să avem un deficit de 5%, dar ce făceam, nu plăteam salariile şi pensiile sau salariile din Sănătate? Am reuşit să reducem deficitul pe 2021. O să reducem deficitul şi pe 2022, dar lupta împotriva inflaţiei se face pe mai multe fronturi.', a spus Câciu.

VIDEO

Youtube video image

'Pe de o parte, reduci deficitele şi elimini riscul de derapaj. Pe de altă parte, trebuie să acţionezi asupra cauzelor inflaţiei şi cauzele sunt preţurile la energie pentru care, luna viitoare, venim cu o serie de soluţii care vor duce la stoparea creşterii preţurilor la energie, dacă nu diminuarea lor', a spus Câciu.

Câciu a adăugat că deficitul ar mai putea fi redus şi printr-o colectare mai bună a veniturilor

'Iată, în ultima Ordonanţă cu plafonarea şi compensarea, aţi observat că am găsit încă 3 miliarde de lei în plus la venituri din dividendele companiilor de stat', a menţionat oficialul. Ţinta de deficit bugetar pentru anul trecut a fost stabilită la 7,13% din PIB.

Ministrul Finanţelor participă, joi, la evenimentul de lansare a celor patru programe guvernamentale pe care instituţia urmează să le implementeze în anul 2022, organizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Cele patru programe - IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation - sunt menite să susţină obiectivele asumate prin Programul de Guvernare 2021-2024, în vederea finanţării economiei şi facilitarea creditării pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, în parteneriat cu sistemul bancar şi cu formele asociative ale IMM-urilor.

Fostul premier Florin Cîţu a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute, la Alba Iulia, că dacă în ultima lună a anului trecut ar fi rămas la guvernare deficitul bugetar nu ar fi fost mai mare de 5%. 'România a avut în anul trecut, în 2021, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană şi a redus deficitul bugetar de la 10% aproape în 2020 spre 7%.

Acum eu vă spun că atunci când am plecat de la guvernare, deficitul bugetar era de 4%, deci după 11 luni, un deficit bugetar de 4%. Acum, dacă în ultima lună rămâneam la guvernare, nu cred că mergea mai mare deficitul de 5%. Sper că nu s-a dus spre 7, că asta ar însemna ca în ultima lună să avem un deficit de trei procente, să crească într-o singură lună. Să ştiţi că toate sunt legate. Dacă începi să cheltuieşti fără să investeşti, te îndrepţi direct către un eşec', a susţinut fostul premier.

Citește și: Împrumut după împrumut. Câți BANI a mai luat Cîțu de la bănci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel