• Câciu: M-am străduit să NU FIȚI PROȘTI. Beți o bere ca să treacă!
Economistul Adrian Câciu a comentat pe tema legii privind starea de alertă votată în Parlament şi a neînţelegerilor pe care aceasta le-a creat.
"Pe această pagină m-am străduit să vă învăt să nu fiți proști. Și voi continua să vă învăț chiar dacă asta va însemna să puneți mâna pe carte. Există un principiu de drept care spune așa: Specialia generalibus derogant.
Acest principiu juridic implică faptul că norma specială e cea care derogă de la norma generală și că norma specială este de strictă interpretare la cazul respectiv.
Prin Legea 55/2020, care este o lege specială, se prevăd următoarele:
"Articolul 4
(1) Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.
(2) Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării sau doar pe teritoriul unor unități administrativ-teritoriale, după caz.
(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.
(4) Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări."", a scris Adrian Câciu pe Facebook.
"Beţi o bere, ca să vă treacă"
"După cum puteţi observa, prin lege, s-a stabilit faptul că Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern, dispozitie derogatorie de la legislaţia generală cu privire la ierarhia actelor normative pentru aceasta situaţie specială.
Faptul că domnul avocat Fenechiu nu ştie sau s-a făcut că nu ştie acest detaliu nu trebuie să vă încurajeze să deveniţi ridicoli, în opinia mea.
Şi mai este un principiu de drept: cine poate mai mult poate şi mai puțin. (qui potest plus, potest minus).
Acum sper că v-aţi clarificat şi nu mai sunteți înfierbântați. Dacă nu, beți o bere ca să treacă", a mai scris economistul. .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News