Câciu, analist economic: E SINGURA posibilitate ca oamenii să aibă creștere de 40% la pensie
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Adrian Câciu
Adrian Câciu
Analistul economic Adrian Câciu a vorbit despre mărirea pensiilor cu 40% din toamna anului 2020 și despre probabilitatea ca acest lucru să se întâmple.

Întrebat dacă va statul va putea crește pensiile după programul actual, în contextul crizei Covid-19 care a generat pagube economice majore, Câciu a explicat: „Da, este posibil dacă ministrul de Finanțe își va face treaba. În primele trei luni, am avut o gaură la buget de 13 miliarde de lei, pe care le-a tăiat la rectificare, deci a renunțat la venituri pe care pur și simplu nu le-a încasat. Evident, dacă nu mai ai venituri, nu ai de unde să faci cheltuieli decât cu împrumut, să faci datorii. Astfel, orice fel de cheltuială devine nesustenabilă. Ca să putem da pensii majorate trebuie neapărat să creștem veniturile”.

Bani pe care ar trebui să-i avem și nu-i colectăm

Adrian Câciu a continuat să vorbească despre sursele de venit ale statului în cazul în care guvernul își face treaba cum trebuie.

„Fără să crești taxe, România, la momentul acesta, dacă ar colecta exact cum trebuie să facă și mai ales de la marii datornici, ar avea un spațiu fiscal de 35% din PIB. Procentul actual este undeva la 31,9. Vă dați seama că se creează, prin simpla colectare a veniturilor, un buffer de 4% din PIB aproape, prin care se pot majora și pensiile pe anul acesta, iar continuând o colectare bună și pe anul viitor”, a spus Câciu.

Ministrul de Finanțe, responsabil de situație

„Cine este ministru de Finanțe răspunde cu capul de veniturile statului. Ministrul de Finanțe nu face doar ce face cine este acum ministru, este un responsabil de colectare a veniturilor. Evaziunea fiscală anuală în România, conform studiilor, este 11% din PIB. Astfel, vedem că pe primele 4 luni din 2020, România a pierdut 6 miliarde de euro din evaziune fiscală. Dacă nu facem această colectare, nu avem bani de multe lucruri, nu doar de pensii. Dacă nu colectezi veniturile, n-ai nici pentru salariile demnitarilor”, a concluzionat analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel