Ca să-și păstreze puterea în Austria Inferioară, partidul lui Nehammer se aliază cu extremiștii. Opoziția acuză ”ascensiunea nazismului”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Partidul lui Nehammer a pierdut majoritatea în landul Austria Inferioară, la alegerile din ianuarie, pentru care a sacrificat interesele europene ale Austriei și relația cu România. Ca să păstreze, totuși, funcția de guvernator de land pentru Johanna Mikl-Leitner, ÖVP s-a aliat vineri, după șase săptămâni de negociere, cu un partid de extremă dreapta.

Monstruoasa Coaliție pusă la cale în fieful electoral al lui Nehammer, Austria Inferioară, este acuzată de Opoziție că ar aduce la putere neo-nazismul, dacă și în celelalte landuri se va merge în aceeași formulă.

ÖVP, Partidul Poporului, care formează Guvernul de la Viena, a pierdut majoritatea absolută în landul Austria Inferioară și a trebuit să-și găsească un partener pentru a putea guverna. În urma alegerilor din ianuarie, ÖVP a obținut patru locuri, Partidul Libertății-FPÖ trei, iar socialiștii, SPÖ, au două locuri în guvernul de land.  Discuțiile de coaliție cu social-democrații au eșuat săptămâna trecută.

„Nu este o căsătorie amoroasă”, a spus Mikl-Leitner la conferința de presă, dar ea a fost extrem de mulțumită de rezultatul negocierilor, precum: Austria Inferioară ar trebui să rămână pământul proprietarilor de case, nu ar exista noi taxe legate de avere și nimeni nu trebuie sancționat și pentru folosirea mașinii. 

„Extremist de dreapta” în campania electorală, acum partener

După pierderile electorale grele din 29 ianuarie, când ÖVP a pierdut zece puncte procentuale și patru membri ai Parlamentului de stat, se aștepta în general o alianță între ÖVP și SPÖ. În timpul campaniei electorale, Mikl-Leitner și-a insultat adversarul din FPÖ ca fiind extremistă de dreapta. 

Consilierul regional FPÖ, Gottfried Waldhäusl, i-a trimis pe tinerii refugiați în spatele sârmei ghimpate și a explicat recent, într-o discuție TV, elevelor migrante bine integrate că nu sunt de dorit. Pentru Mikl-Leitner, o declarație complet „de altă lume”. Waldhäusl nu va face parte din noul guvern de stat, ci se va muta în Parlamentul statului în calitate de vicepreședinte. Problemele legate de azil rămân la FPÖ.

Landbauer, care acum cinci ani a portretizat-o pe Mikl-Leitner drept „mamă musulmană” cu hijab și de data aceasta a jurat că nu o va alege niciodată guvernatoare a statului, a fost mult mai aproape de liderul ÖVP decât noul președinte al SPÖ, Sven. Hergovici. El făcuse cinci cereri de cooperare, inclusiv îngrijire pe tot parcursul zilei la nivel național și gratuit în grădinițe, măsuri pentru șomerii de lungă durată, înghețarea costurilor la încălzire și o ofensivă structurală pentru regiunile neglijate. Hergovici, care preferă să-și „taie mâna” decât să renunțe la un punct, s-ar fi putut distinge prin asta.

Criticile au venit vineri dimineață din partea SPÖ Austria Inferioară, care a negociat fără succes cu ÖVP de aproximativ șase săptămâni. Referindu-se la refuzul FPÖ de a o alege Johanna Mikl-Leitner ca guvernator, acesta spune: „O cooperare politică care începe cu un da nu poate și nu se va încheia bine. Din păcate, oamenii din Austria Inferioară vor plăti un preț mare pentru acest pact de necinste."

După cum s-a raportat, liderul FPÖ din Austria Inferioară, Udo Landbauer, caută o modalitate de a-și îndeplini promisiunea privind alegerile libere de a nu vota pentru Mikl-Leitner, în ciuda acordului de lucru cu ÖVP. Aparent, planul este ca majoritatea mandatarilor liberali să se mute în timpul procesului electoral.

Krismer: „Partea întunecată a forței”

Criticile Verzilor au fost mai dure. Liderul partidului, Helga Krismer a spus: "Acum ÖVP arată partea întunecată a puterii. Pentru a rămâne la putere, Johanna Mikl-Leitner vinde viitorul țării”. 

Ceea ce face ÖVP în statul federal cu cei mai mulți alegători este o repetiție pentru alegerile pentru Consiliul Național care va avea loc cel târziu în toamna anului 2024. După alegerile din Tirol și a doua coaliție ÖVP-SPÖ, pe lângă Stiria, totul părea să fie pe drumul cel bun. Acum funcționează doar în Klagenfurt. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel