Data publicării:
Exclusiv: Câți reprezentanți ai partidelor au părăsit secțiile din diaspora în ziua votului
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a vorbit la DC News Live despre părăsirea secțiilor de votare de către unii membri ai comisiilor electorale. Mișcarea-surpriză a îngreunat procesul de vot în diaspora și a contribuit la formarea cozilor din fața ambasadelor.
”S-a vorbit despre părăsirea secțiilor de votare de către membri ai comisiilor electorale, reprezentanți ai partidelor politice, lucru care a fracturat sau blocat chiar procesul. Ne puteți spune din ce secții au plecat membrii respectivi?”, a fost întrebat ministrul de către jurnalistul Val Vâlcu.
Vezi AICI interviul integral
”Birourile electorale în secțiile de vot sunt compuse din președinte, asigurat de Ministerul Afacerilor Externe de la fața locului, diplomat întotdeauna, eventual încă doi diplomați, restul, partide politice care și-au desemnat reprezentanții. Am constatat în dimineața zilei votului și subliniez un lucru, nu MAE gestionează ziua votului, există Biroul Electoral al Secțiilor de votare din străinătate, cel care gestionează totul, raportările birourilor din străinătate se fac către el, semnalările și alte lucruri”, a spus Titus Corlățean.
Peste 130 de reprezentanți ai partidelor politice au lipsit din secții
”Dar, evident că am aflat și noi, și după aceea am cerut raportări: au fost 136 de reprezentanți ai partidelor politice, subliniez, nu diplomații. Diplomații au stat și și-au făcut datoria. Vorbim despre reprezentanți ai partidelor politice, care, dintr-un motiv sau altul, real, inventat, nu au venit dimineața la ora 06.00, nu au participat la procesul electoral ori s-au retras chiar în perioada votului. Asta, în mod evident, a redus numărul ștampilelor care pot fi folosite (este o ștampilă și o listă corespunzătoate unui membru al comisiei-n.r.) și atunci prodecura de vot a fost îngreunată. În Marea Britanie, au lipsit și la Londra, au fost absenți și la Toronto, au fost și în Italia. Discuția pe care am avut-o ieri la BEC a fost să ne dea posibiltatea să completăm pentru turul doi, dacă partidele politice nu își vor trimite oamenii acolo, să avem posibilitatea să completăm cu diplomați”, a mai spus Corlățean.
Soluția o va da BEC
Ministrul de Externe nu ia în calcul ipoteza că ”dezertările” ar fi fost parte dintr-o strategie de compromitere a autorităților care au organizat alegerile. ”Oamenii care fac parte din aceste comisii, ca reprezentanți ai partidelor, locuiesc în localitățile respective, au necazuri, au serviciu, cine știe de ce n-au putut participa la procesul electoral, a spus ministrul Corlățean. Vom vedea dacă BEC ne permite ca, în cazurile în care unii se înscriu în această activitate și după aceea renunță, în ziua votului, să completăm secțiile cu diplomați de carieră”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News