Data actualizării:
Data publicării:

Buzău: 60 de focare de pestă porcină africană închise în judeţ cu ajutorul Program Alert

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Autorităţile sanitar veterinare ale judeţului Buzău au închis în acest an 60 de focare de pestă porcină africană din 32 de localităţi, ultimele şase focare din explotaţiile non-profesionale urmând să fie închise până la sfârşitul anului, a anunţat marţi la şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim.

Până la sfârşitul anului, judeţul Buzău ar putea fi declarat judeţ fără pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, succesul acţiunii se datorează proiectului Program Alert, în urma căruia echipe mixte formate din medicii veterinari concesionari şi specialiştii DSVSA au prelevat în mod preventiv sute de probe din zonele adiacente focarelor.

La rândul său, coordonatorul acţiunii, directorul DSVA Buzău, Ciprian Botezatu a declarat că "analizele de laborator prelevate din gospodăriile crescătorilor de porcine din cele 60 de focare au indicat că nu mai există nicio urmă de virus. Au fost închise 22 de focare la Căldărăşti, 15 focare la Mărgineanu, 13 la Padina, 8 la Amaru şi câte unul la Pogoanele şi Scorţeanca".

Potrivit sursei citate, în judeţul Buzău au mai rămas active şase focare, în patru localităţi - Cilibia, Luciu, Ziduri şi Cochirleanca.

"Până la sfârşitul anului, dacă nu intervin alte probleme, judeţul Buzău nu va mai avea nici un focar de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei", a mai declarat sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel