Data publicării:

Bustul lui Păunescu, dezvelit în Grădina Icoanei din Bucureşti

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

 Adrian Păunescu are, de sâmbătă, un bust în Parcul Grădina Icoanei. La eveniment au fost prezenți  zeci de admiratori sau prieteni ai poetului, printre care academicianul Eugen Simion şi Gelu Voican Voiculescu, evenimentul fiind marcat şi de protestul unui locuitor al Sectorului 2.

La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal, care a vorbit despre personalitatea lui Adrian Păunescu şi, împreună cu Eugen Simion, a dezvelit bustul poetului.

Neculai Onţanu a declarat că acest eveniment dedicat lui Păunescu face parte dintr-o serie de comemorări, trecute sau viitoare, ale unor nume mari ale literaturii române, precum Mircea Eliade, Pentru Ţuţea şi Mircea Vulcănescu. În primele minute ale ceremoniei, în timp ce Neculai Onţanu vorbea despre opera lui Păunescu, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani a scandat, de pe trotuarul de vizavi, împotriva gestului de a-l comemora pe poet. "Ruşine! Adrian Păunescu nu merită asta!", a strigat bărbatul de lângă poliţiştii care încercau să îl calmeze.

 Netulburat, academicianul Eugen Simion a vorbit, de asemenea, despre opera lui Păunescu. "Adrian Păunescu are o operă întinsă, voluminoasă, enormă. Se va confrunta cu timpul (...). Adrian Păunescu a fost şi un om politic remarcabil", a spus academicianul.

 "Remarcabil, bine zis «remarcabil!»", a strigat, la rândul său, protestatarul, de peste stradă. "Unii îl urăsc cu o ură grea, indecentă chiar", a vorbit Eugen Simion despre moştenirea pe care a lăsat-o poetul, amintind şi de criticile care i-au fost aduse şi în ziua înmormântării sale. În timpul discursului academicianului, o dubă a Poliţiei Locale a Sectorului 2 s-a oprit lângă protestatar, stârnind revolta câtorva oameni prezenţi la eveniment.

 "Nu puteţi să faceţi aşa ceva, nu puteţi să îl luaţi la secţie", a strigat unul dintre participanţii la eveniment către poliţişti. "Este dreptul meu de a fi aici şi de a protesta împotriva acestei mascarade", a spus şi protestatarul recomandându-se drept un locuitor al Sectorului 2 pe nume "Marinescu".

"Ingratitudinea este forma cea mai sublimă de recunoştinţă. După prezenţa masivă la înmormântarea lui Păunescu s-au făcut foarte puţine gesturi care să amintească de persoana sa. Un val de uitare a încercat să şteargă urmele trecerii lui prin lume", a spus Gelu Voican Voiculescu. Acesta a adăugat că românii pot conştientiza golul pe care l-a lăsat dispariţia poetului, "închipuindu-şi cum ar fi reacţionat Adrian Păunescu săptămâna aceasta când se întâmplă această ruşinoasă provocare de a aduce în ţară sicriul lui Nyiro Jozsef (...). El (Păunescu n.r.) nu ar fi tolerat această demisie de la autoritatea de stat".

Evenimentul dedicat lui Păunescu a fost contestat şi înaintea desfăşurării, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), printr-un comunicat dat vineri.

 IICCMER "îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de această iniţiativă şi solicită public Primăriei Sectorului 2 să renunţe la acest gest iresponsabil", potrivit comunicatului în care se precizează că printre atribuţiile institutului se numără şi "identificarea responsabililor pentru ideologia şi propaganda statului totalitar, precum şi evidenţierea surselor intelectuale ale formării gândirii şi practicilor totalitare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel