Bușoi, culise de la Bruxelles: Se apasă accelerația pentru digitalizare. Ce se întâmplă cu sănătatea? ”Din 2013, nimic!”
Europarlamentarul Cristian Bușoi a făcut preizări despre programul de digitalizare a țărilor membre UE, implicit despre cadrul legislativ legat de acțiunea de digitalizare.
România a făcut ceva pași către digitalizare în ultimii doi ani, în mod special, pandemia a fost principala cauză care ne-a forțat să facem acești pași pe zona de digitalizare, însă cum se vede de la Bruxelles situația României în acest moment?
La această întrebare a răspuns invitatul dezbaterii DC News, europarlamentarul Cristian Bușoi:
”Digitalizarea este într-adevăr una dintre direcțiile strategice importante ale Uniunii Europene pe următorii ani. Alături de Green-Deal, digitalizarea economiei și societății europene reprezintă cel de-al doilea obiectiv major pentru perioada următoare și UE a pus la dispoziție nenumărate forme și modalități de sprijinire a statelor membre pentru a sprijini digitalizarea”, ne informează Cristian Bușoi.
Măsuri luate la nivel European pentru facilitarea digitalizării țărilor membre
”Pe de o parte a început cu un cadru legislativ mult mai coerent, este vorba despre proiectul Digital Decade, prin care vrem să digitalizam administrațiile publice locale, industriile, accesul la Cloud al IMM-urilor, vrem să avem peste 85% până în 2030 din populația UE cu minime competențe digitale și un număr foarte important de specialiști pe care UE să îi formeze și care să aibă competențe foarte avansate în domeniul digital.
De asemenea cu Digital Services sau Digital Market și accesul la serviciile digitale, cu noua legislație privind cyber security, cu protecția infrastructurii critice, cu Centrul de Competențe de la București care trebuie să înceapă să funcționeze și care va coordona eforturile de cercetare din Digital Europe și Orizont Europa în domeniul securității ciberneticii, Uniunea Europeană a întregit cadrul, pentru că securitatea cibernetică este extrem de importantă atunci când facem toate aceste eforturi de digitalizare”, a continuat europarlamentarul.
Digitalizarea domeniului de sănătate
”În mod special, se dorește digitalizarea domeniului de sănătate. De curând, Comisia Europeană a venit și cu o propunere legislativă pentru spațiul pentru date de sănătate, European Heath Detla Space”, a mai spus Bușoi, în cadrul dezbaterii ”Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale”, organizate de DCMedia Group.
”Statele membre au fost încurajate ca o parte din PNNR să fie adresată investițiilor de digitalizare. Și în mod clar știu și hotărârea premierului României și a ministrului Digitalizării, domnul Burduja, pentru a ne duce la îndeplinire proiectele la care ne-am angajat și pentru care am solicitat bani din PNRR”, a declarat Cristian Bușoi.
”Cel puțin în zona sănătății, din 2013 până acum nu s-a mai întâmplat nimic. Și dosarul electronic al pacientului, și prescipția electronică, și cardul electronic au fost proiectele implementate pâna la orizontul anului 2014. Actuala conducere a Casei de Sănatate este foarte implicată în a folosi oportunitățile din PNNR pentru a implementa următoarele proiecte de digitalizare a Casei”, a declarat Bușoi.
Vezi mai mult în video:
Citește și...
Miza transformării digitale. Alina Gorghiu: E mai mult decât una financiară. ”Am plecat de pe ultimul loc, suntem... tot pe ultimul loc”
Vicepreşedintele Senatului României, Alina Gorghiu, a vorbit la conferinţa organizată de DC Media Group - “DIGITALIZAREA ROMÂNIEI. NOILE PROVOCĂRI ALE TRANSFORMĂRII DIGITALE”. Aceasta a subliniat că statul român e încă în urmă la capitolul digitalizare şi modernizare a sistemelor de transfer şi gestiune a datelor informatice.
Întrebată de gazda dezbaterii de azi, Elena Cristian, în ce stadiu e România în acest moment când vorbim de digitalizare, Alina Gorghiu a răspuns: "În urmă. Ştiţi că această miză a transformării digitale a mai mult decât o miză financiară, este o miză de strategie naţională. Nevoia asta sistemică să ne ducem în direcţia corectă este una care a fost satisfăcută parţial. Am plecat de pe ultimul loc şi, deşi statul a făcut eforturi considerabile la acest capitol, suntem... unde credeţi? Tot pe ultimul loc. Asta e realitatea. S-au înregistrat progrese nu doar în România, în toate statele membre UE în domeniul digitalizării, însă acest decalaj între statele de pe primele locuri şi cele de pe ultimele locuri s-a menţinut. Dacă din tot angajamentul ăsta care nu ne avantajează aş putea să găsesc însă şi un lucru p cr să-l menţionez, dumneavoastră ştiind că eu sunt o susţinătoare a femeilor, în general, în orice domeniu, pot să vă spun că dacă la 90% din capitolele analizate de acest indice al economiei şi societăţii digitale suntem restanţi, ei bine la acest subcapitol care se referă la specialiştii în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, vorbim de aproape o treime femei dintre absolvenţii aceştia. În România, specialiştii din această zonă sunt 26% femei şi ocupăm locul 4. deci, femeile specialiste din domeniul digitalizării sunt foarte bune, remarcate la nivel european, lucru care ar trebui să ne facă mândri şi să ne ridice semne de întrebare."
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News