Busculada din Israel, soldată cu 45 de morţi, paralelă cu tragedia de la Ploieşti care a pus capăt Cenaclului Flacăra
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Foto: Josh Sorenson - Pexels
Foto: Josh Sorenson - Pexels
Zeci de oameni au murit după o busculadă care s-a produs, în Israel, la un eveniment religios. Cazul este asemănător cu tragedia de la Ploieşti care a pus capăt Cenaclului Flacăra.

Ce s-a întâmplat în Israel

Cel puţin 45 de persoane au murit în urma unui incident produs la un festival religios din Israel, relatează Sky News. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vorbit despre un „dezastru”. Cel puţin 45 de persoane au murit şi aproximativ 103 persoane au fost rănite, 44 fiind în stare critică, relatează Jpost.

Mass-media israeliană spune că o tribună s-a prăbuşit la evenimentul religios, dar reprezentanţii serviciului de salvare au declarat că majoritatea rănilor s-au produs în busculadă. Medicii au confirmat că zeci de oameni au murit la evenimentul Lag B'Omer din nordul Muntelui Meron, unde zeci de mii de evrei ultra-ortodocşi s-au adunat la mormântul unui înţelept din secolul al II-lea pentru comemorările anuale care includ o rugăciunea ce ţine toată noaptea.

Şase elicoptere au fost chemate la faţa locului pentru a evacua răniţii, potrivit Magen David Adom. La faţa locului a fost amenajat un spital de campanie, relatează AP. Adunarea a avut loc în ciuda recomandărilor date de autorităţi de evitare a adunărilor numeroase. Sărbătoarea anuală la mormântul rabinului Shimon Bar Yochai a fost anulată anul trecut din cauza pandemiei, citează Mediafax.

Cum s-a produs tragedia care a făcut autorităţile comuniste să interzică Cenaclul Flacăra

Un eveniment asemănător a avut loc în 1985 la Ploieşti. Pe 15 iunie 1985 a avut loc pe stadionul Petrolul din Ploieşti un cenaclu organizat de către Adrian Păunescu. Vorbim de un adevărat fenomen care atrăgea mii şi mii de oameni la aceste evenimente care se organizau în ţară. O manifestare care, din păcate s-a oprit brusc şi tragic după ce mai multe persoane şi-au pierdut viaţa. 

În timpul spectacolului de la Ploieşti care începuse la ora 18.00 şi se întinsese până spre miezul nopţii, a pornit o furtună puternică care a făcut ca alimentarea cu energie electrică să se întrerupă la stadion, moment în care s-a declanşat panica generală pe arenă. Luminile s-au stins iar oamenii s-au îmbulzit, în beznă, spre porţile stadionului, ca să iasă afară. În busculada creată, oamenii s-au călcat, efectiv, în picioare, lucru care a făcut ca cinci persoane să-şi piardă viaţa, călcate efectiv în picioare şi sute de oameni să fie răniţi.

Cazul a fost trecut sub tăcere de către presa vremii, la ordinele date de către autorităţile comuniste ca incidentul grav să fie muşamalizat. Iar fenomenul numit Cenaclul Flacăra a fost, de atunci, interzis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel