Burse de studiu în SUA pentru liceenii români. Ce condiţii trebuie îndeplinite
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 02 sep 2022, 09:40
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Liceenii români pot aplica pentru burse în Statele Unite ale Americii (SUA) în cadrul programului Future Leaders Exchange (FLEX) 2023-2024, a anunțat Ambasada SUA într-un comunicat oficial.

Reprezentanţa diplomatică a SUA în România, alături de American Councils for International Education şi de Ministerul Educaţiei Naţionale, invită liceenii cu cetăţenie română să participe la programul FLEX, fiind deschisă o nouă rundă de candidaturi pentru burse.

Programul educațional FLEX este finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american, cât și de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului şcolar 2023-2024. Participarea la acest program, aflat în al șaptelea an de existență în România, este gratuită. În anii precedenți, au beneficiat de aceste burse zeci de liceeni români din mai multe județe ale României, repartizați la unități de învățământ de stat precum Minnesota, Michigan, Texas, Indiana, California, şi New York. De precizat este că programul se adresează în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi.

Condiții

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au cetățenie română, sunt născuți între 15 iulie 2005 și 15 iulie 2008, sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, studiază engleza în liceu, îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza SUA şi nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii cinci ani.

Cei interesaţi de program pot aplica online până pe 13 octombrie 2022 la https://ais.americancouncils.org/flex . Informaţii complete despre program sunt disponibile la adresa de email [email protected]  şi pe site-ul www.americancouncils.ro .

Tot mai mulți tineri din România, elevi de gimnaziu sau de liceu, aleg să își continue studiile în instituțiile de învățământ din Europa, SUA sau Canada. Mai exact, numărul celor care pleacă la studii în străinătate crește cu 20% anual, potrivit datelor furnizate de IntegralEdu. Iar avantajele pentru ei sunt de necontestat: multiculturalism, posibilitatea de a învață o limba străină, posibilitatea de a face internship și de a capătă experiență profesională încă de pe băncile școlii, programa școlară adaptată la cerințele pieței și profesori foarte bine pregătiți. Pentru studiile universitare de licenţă, principalele destinaţii sunt: Marea Britanie (destinaţia numărul unu pentru studii în afară), Olanda, Danemarca, Germania, Franţa, Elveţia şi SUA.

Pe perioada studiilor, unii tineri intră în programe de internship, iar apoi au ocazia să își găsească un loc de muncă în cadrul companiilor. Dintre tinerii care-și termină studiile liceale în străinătate, 100% dintre ei merg mai departe tot la universități din afară.

De ce este Marea Britanie atât de populară?

Pentru că oferă mai multe tipuri de programe: standard și combinate, tinerii au posibilitatea să facă internshipuri, schimburi culturale în altă țară și, foarte important, au posibilitatea de a colabora cu industria, deoarece iau contact cu marii angajatori încă de pe băncile școlii. La universitățile private nu există o limita impusă de stat pentru taxa de școlarizare, așa că pe întreg teritoriul marii Britanii această variază între circa 7.250 și 16.400 de lire/an. Pentru studiile de masterat, studenții trebuie să plătească între 4.000 și 30.000 de lire pentru un an de studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?