Bursa a stagnat, într-o piaţă apatică şi cu o lichiditate salvată de acţiunile FP
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bursa
bursa

Bursa a crescut nesemnificativ joi, cu 0,06%, într-o piaţă în care investitorii au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că doar acţiunile emise de 10 companii au consemnat rulaje de peste 100.000 de lei, iar lichiditatea a fost salvată din nou de titlurile Fondului Proprietatea (FP).

"Bursa a confirmat în nenumărate rânduri că în momentul de faţă jucătorii predominanţi sunt speculatorii români. Acţiunile care au avut aprecieri semnificative au atras ca un magnet această categorie de investitori, lucru observat în volume. Practic, dacă jucătorul nu întrevede o perspectivă imediată de câştig nu are interesul să investească, fapt ce se traduce în general printr-o apatie generalizată a bursei în lipsa unor evenimente cu priză la speculatori", a declarat directorul adjunct de operaţiuni al Prime Transaction, Adrian Bărbulescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că lichiditatea mai ridicată a acţiunilor Fondului Proprietatea este determinată în primul rând de existenţa unui număr semnificativ de acţionari care vor să vândă titlurile primite despăgubiri, iar această situaţie duce şi la oscilaţii reduse ale preţului pe bursă.

"Această stare a pieţei româneşti se va menţine atât timp cât evenimentele şi ştirile care vor urma nu îi vor determina pe jucătorii să acţioneze", a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu doar 0,1%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,15% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 0,48%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu numai 0,13%.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 25,8 milioane lei (6,1 milioane euro), a fost cu 5% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 27,2 milioane lei (6,4 milioane euro).

Titlurile Fondului au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 18,6 milioane lei, şi au asigurat 72% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,516 lei, preţ cu 0,98% peste ultima cotaţie de miercuri.

"Investitorii străini se vor uita şi la alte societăţii dacă au în plan investiţii în pieţe asemenea celei de la Bucureşti. În condiţiile în care îngrijorările financiare de pe plan extern se vor meţine este puţin probabil ca respectivii jucătorii să îşi manifeste interesul pentru bursa din România", a mai spus Bărbulescu.

Cu doar o zi înainte de închiderea ofertei prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), preţul titlurilor companiei a stagnat pe bursă la 0,3835 lei, pe un rulaj în revenire uşoară, de 482.000 de lei. Cotaţia bursieră este cu 3,4% peste preţul minim acceptat de stat, de 0,3708 lei/titlu, şi, totodată, cu 16,6% sub nivelul maxim cerut, de 0,46 lei/acţiune.

Oferta de vânzare se va încheia vineri la ora 12:00.

Bărbulescu crede că cei mai mulţi mici investitori care vor subscrie în ofertă nu au mai avut plasamente pe bursă până în prezent, întrucât jucătorii cu experienţă ar putea cumpăra acţiunile direct din piaţă deoarece preţul minim cerut de stat în ofertă este apropiat de cotaţia de pe bursă.

"Oferta de la Petrom nu blochează sumele celor interesaţi. Cine doreşte acţiuni Petrom are ca alternativă mult mai avantajoasă din punct de vedere tehnic şi al timpului cumpărarea din piaţa principală. Surprize pot apărea la momentul în care vom putea să ne facem o idee despre cum arată subscrierile", a afirmat el.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate (3,4 milioane lei), obligaţiuni (2,9 milioane lei), contracte futures (358.000 de lei) şi unităţi de fond, astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 32,4 milioane lei (7,6 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, transferurile au însumat 2 milioane lei, valoare de peste două ori mai redusă decât cea din şedinţa precedentă, de 4,5 milioane lei.

Acţiunile Argus Constanţa (UARG) au fost şi joi cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 882.000 de lei. La finalul sesiunii, titlurile producătorului de ulei erau cotate la 6,83 lei, preţ cu 25% peste închiderea de miercuri. În ultimele patru şedinţe, de când omul de afaceri Cătălin Chelu a început să cumpere pachete importante de acţiuni la Argus, preţul acţiunilor a crescut de aproape două ori, de la 3,5 lei/titlu.

Chelu a ajuns să deţină 40,47% din acţiunile companiei din Constanţa.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,7%, după ce în prima parte a zilei au consemnat oscilaţii uşoare, de până la 1%, în condiţiile în care investitorii aşteaptă ca miniştrilor de finanţe ale statelor din zona euro să stabilească joi o soluţie pentru criza datoriilor Greciei, înainte ca aceasta să se răspândească în ţări precum Italia sau Spania.

Liderii europeni încearcă să crescă gradul de sustenabilitate a datoriei Greciei şi să împiedice temerile privind o intrare dezordonată în incapacitate de plată să afecteze statutul pe piaţa financiară a altor state europene.

Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est au urmat linia burselor mature şi au crescut cu cel mult 1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel