Buna Vestire, tradiții și superstiții de Blagoveștenie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Buna Vestire este  sărbătorită în fiecare an pe 25 martie, aceasta fiind  cunoscută în mod popular și după denumirea de Blagoveștenii, Zamislirea Domnului sau Ziua Cucului, fiind  încărcată de tradiții și superstiții.

Buna Vestire este prima zi din Postul Paștelui în care Biserica acordă  dezlegare la Pește,  a doua zi fiind ziua de Florii.

Buna Vestire simbolizează momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului Iisus Hristos. Buna Vestire este sărbătorită deopotrivă de creștini și catolici, cu singura diferență că Biserica Ortodoxă consideră că vestea cea bună a sosit la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri, iar catolicii susțin că evenimentul s-a petrecut la Bazilica Bunei Vestiri.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Tradiția cea mai cunoscută de Buna Vestire este legată de cântecul cucului. Se spune că în această zi sfântă cântă cucul pentru prima oară în an și este de bun augur să-l auzim. De asemenea, dacă numarăm de câte ori își cântă numele, vom afla câți ani mai avem de trăit sau, conform altor tradiții și obiceiuri, dacă persoana care-l aude este necăsătorită, cântatul cucului semnifică câți ani mai are până va ajunge la altar. Pe de altă parte, se spune că este semn rău să auzim cucul cântând și să avem stomacul gol. În popor se spune că acea persoană are moartea aproape. În anumite zone ale țării, craca pe care a cântat cucul se rupe și se pune în scăldătoarea fetelor nemăritate pentru a facilita întâlnirea alesului.

[citeste si]

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 

Gospodarii iau un topor și amenință pomii din curte că dacă nu fac roade sunt tăiați, iar apoi îi stropesc cu țuică, pălincă sau altă băutura alcoolică provenită din fructele acestora, pentru a-i cinsti. De asemenea, pescarii nu trebuie să arunce mămăligă în apă astăzi pentru că peștii vor muri. În Maramureș se sărbătorește Noaptea Focurilor, ritual care implică adunarea tuturor gunoaielor și lucrurilor nefolositoare din curte și arderea acestora la ceas de seară, pentru a face loc altora noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel