Data publicării:

Bulgarii ne-au luat-o înainte în proiectul South Stream

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
southstream
southstream

După zvonurile de acum câteva luni conform cărora Bulgaria ar putea fi ocolită de South Stream și înlocuită cu România, Bulgaria şi Rusia au semnat la Sofia un acord pentru realizarea gazoductului. Acordul prevede crearea unei societăţi comune ruso-bulgare care să construiască şi apoi să administreze tronsonul bulgăresc al gazoductului South Stream.

Compania va fi deţinută într-o proporţie de 50 la sută de compania rusă Gazprom şi de Holdingul energetic bulgar BEH, existând posibilitatea ca BEH să fie înlocuit de o altă companie bulgărească, dacă acesta ar fi desfiinţat. Acordul a fost semnat de către directorul executiv al BEH, dna Maia Hristova şi de preşedintele Consiliului de administraţie al Gazprom, Aleksei Miller, în prezenţa primilor miniştri ai celor două ţări, Boiko Borisov şi Vladimir Putin.

Proiectul coridorului energetic South Stream, prevăzut a fi dat în folosinţă în 2015, va avea o capacitate totală de 63 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazoductul urmează să iasă de pe teritoriul Rusiei, traversând Marea Neagră şi ieşind pe ţărmul ei de vest. South Stream a fost conceput de Rusia în 2007 ca alternativă la un coridor energetic care trece prin Ucraina şi Belarus, considerate de Moscova drept parteneri instabili. Potrivit calculelor preliminare, preţul total al gazoductului se va ridica la între 8,5 şi 10 miliarde de euro, iar porţiunea prin Bulgaria va costa cel puţin 830 milioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel