Bulgaria s-a grăbit - nu îndeplinește criteriile de intrare în zona euro, cu 6 luni înainte de aderare (surse)
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ
Banca Națională a Bulgariei a recunoscut, marți, că țara nu îndeplinește în prezent criteriile necesare pentru a adera la zona euro la data planificată de 1 ianuarie 2025.

Această situație este pusă pe seama crizei politice persistente din Bulgaria, care se pregătește pentru al șaselea rând de alegeri din ultimii trei ani, programate pentru 9 iunie.

„Ca rezultat al crizei politice din ultimii ani, am pierdut atât inițiativa, cât și conducerea în procesul de adeziune la zona euro,” a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimitar Radev, în cadrul unei conferințe de presă.

Radev a asigurat că raportul de convergență, care urmează să fie publicat luna viitoare, va evidenția faptul că Bulgaria nu îndeplinește toate criteriile necesare pentru aderarea la zona euro. Printre aceste criterii se numără stabilitatea prețurilor, controlul deficitului bugetar, stabilitatea cursului de schimb și a ratelor dobânzii.

Inflația interanuală a Bulgariei a fost în martie de 3%, depășind media din zona euro, care este de 2,4%.

Guvernatorul Băncii Naționale a menționat că, deși instituția pe care o conduce și băncile comerciale vor fi complet pregătite pentru adoptarea euro până la sfârșitul acestui an, există alte aspecte tehnice și logistice care depind de Guvern. Acestea trebuie adaptate pentru a permite funcționarea optimă în cadrul zonei euro.

„Avem nevoie de o structură politică proeuropeană clar stabilită și sustenabilă, precum și de aprobarea cât mai rapidă a legii privind introducerea monedei unice,” a subliniat Radev. Această lege este esențială pentru a oferi companiilor și gospodăriilor indicații clare și noi garanții juridice cu privire la tranziția către euro.

Radev a subliniat că, dacă situația politică se va stabiliza după alegerile din 9 iunie, Bulgaria încă mai are șanse realiste de a adopta euro în cursul anului viitor.

În luna aprilie, guvernatorul avertizase deja că aderarea la zona euro ar putea să nu aibă loc la 1 ianuarie, ci mai târziu în cursul anului 2025, mai scrie EFE, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel