Bulgaria nu renunţă la veto-ul faţă de negocierile de aderare a Macedoniei de Nord. Propune garanţii din partea UE
Bulgaria a stabilit condiţii pentru a renunţa la vetoul care blochează negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană şi lucrează pentru a vedea dacă Bruxellesul poate garanta că aceste condiţii vor fi respectate, a declarat joi prim-ministrul Kiril Petkov, transmite Reuters.
Vorbind după o întrevedere cu comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi, Petkov, al cărui guvern a pierdut miercuri majoritatea în parlament, a respins acuzaţiile unui fost aliat din coaliţie că ar fi dispus să ridice vetoul Bulgariei şi să nesocotească astfel interesele naţionale.
'Bulgaria are trei condiţii clare pentru a vedea progrese în problema Macedoniei de Nord'
'Bulgaria are trei condiţii clare pentru a vedea progrese în problema Macedoniei de Nord', le-a spus Petkov reporterilor.
'Lucrăm împreună pentru a vedea dacă ar fi posibil pentru UE să fie un garant al acestor condiţii', a adăugat el. Sofia insistă ca Macedonia de Nord să adopte garanţii constituţionale pentru protejarea drepturilor etnicilor bulgari şi să facă progrese în privinţa unor dispute istorice. Bulgaria a refuzat în anul 2020 să aprobe cadrul de negociere pentru aderarea Macedoniei de Nord la UE din cauza disputelor legate de istorie şi limbă.
Comisarul european Varhelyi, aflat în a patra sa vizită în Bulgaria în ultimele şase luni, şi-a declarat frustrarea pentru faptul că încă nu există o soluţie pentru impasul în care au intrat planurile de aderare a Macedoniei de Nord.
Aliaţii din UE şi NATO ai Bulgariei presează pentru un acord care ar întări perspectivele europene ale Macedoniei de Nord la summitul UE din această lună şi ar ajuta la limitarea influenţei Rusiei în Balcanii de Vest în contextul războiului din Ucraina. 'Faptul că vin aici în continuare înseamnă că încă nu există o soluţie, ceea ce este foarte frustrant', a spus Varhelyi, notează Agerpres.
Citește și - Bulgaria, scutită de la embargoul petrolului rusesc, confirmă premierul. Varna poate ajuta exporturile ucrainene de cereale
Premierul Bulgariei confirmă că Varna va fi scutită de la embargoul petrolier rusesc până în 2024. Premierul bulgar Kiril Petkov a confirmat marți că potrivit deciziilor de luni ale Consiliului European privind sancţiunile împotriva Rusiei, Bulgaria va fi scutită de embargoul asupra importurilor de petrol rus până la sfârşitul anului 2024, transmite Agerpres, citând BTA. Petkov a afirmat că această scutire este crucială pentru Bulgaria.
Cum sunt efectuate plățile pentru petrolul rusesc
Petkov a afirmat că plăţile pentru petrolul rusesc sunt efectuate diferit de plăţile pentru gaze naturale şi sunt excluse din mecanismul de transfer al rublei. Premierul a spus că scutirea va permite rafinăriei de petrol din Burgas să fie adaptată pentru a funcţiona cu petrol care nu este din Rusia. Conform lui, Bulgaria rămâne singura ţară care are acces la port, dar căreia i s-a acordat o scutire datorită înţelegerii că rafinăria de petrol este proiectată să lucreze cu petrol rusesc. El a spus că o mare parte din fluxurile de numerar din UE spre Rusia se va opri deoarece noile sancţiuni se aplică la aproximativ 90% din importurile de petrol ale UE.
Varna poate ajuta exporturile ucrainene de cereale, susține premierul Bulgariei
Despre exportul de cereale ucrainene, premierul a afirmat că posibilităţile pentru transport de-a lungul aşa-numitelor coridoare albastre sunt luate în considerare. Potrivit acestuia, Bulgaria are una dintre cele mai favorabile poziţii în Europa pentru că este un mare exportator de cereale.
Petkov a spus că anul acesta este de aşteptat ca recolta să ajungă la 7 milioane de tone de cereale şi consumul intern este de 2 milioane de tone. Bulgaria va fi o soluţie la problemă şi nu va fi o criză de cereale în Bulgaria. Totuşi, problema este că cerealele sunt o marfă globală şi probabil că preţul lor va creşte. În cazul în care nu există coridoare albastre Bulgaria este o soluţie posibilă, iar portul Varna poate fi una dintre soluţii, a spus premierul. Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News