Bulai, despre Valea Jiului: E o dezvăluire surprinzătoare pentru lume / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Fotografie creată de Mihis Alex, de la Pexels
Fotografie creată de Mihis Alex, de la Pexels
Sociologul Alfred Bulai a dezvăluit la emisiunea „Nod în papură” de la DC News TV care este una dintre cele mai multietnice zone din România. "Probabil surprinzătoare pentru lume", a precizat el. 

În cadrul emisiunii „Nod în papură” de la DC News TV, sociologul Alfred Bulai a spus că "în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, populația în România, cea nou conturată, era foarte eterogenă."

"Doar 65% din bucureșteni erau cetățeni români. Erau foarte mulți de foarte multe etnii. În general, în zonele cu porturi, oriunde, există o dimensiune multietnică. Ei învață toți o anumită limbă străină.", a adăugat el. 

Dorind să dea un exemplu, Alfred Bulai a menționat că "în România, una dintre zonele cele mai multietnice este surprinzătoare, probabil, pentru lume."

Sociologul a făcut referire la Valea Jiului, spunând că "are maghiari, dar are și italieni, și cehi."

"Pentru că, prin Evul Mediu, dezvoltai o zonă industrială aducând cu totul muncitori. Nu aduceai profesioniști. Erau ghilde și bresle care erau foarte reticente în a transmite informația. Și atunci, aduceai 500 de mineri cu totul, îi mutai acolo. La noi s-au adus oameni din Italia și din Cehia... Au rămas. Toți vorbesc perfect românește.", a explicat sociologul. 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV / Istoria RECONSTRUITĂ. Bulai: Bărbatul roman era tuns, spălat și parfumat. Avea tunici, nu blană de urs. Grecii nu ne-au convins pentru că erau deștepți, ci...

VEZI ȘI: Cultura gratuității în România. Alfred Bulai: Problema e că, de 30 de ani, noi amestecăm două regimuri

La o altă ediție a emisiunii „Nod în papură” de la DC News TV, Alfred Bulai a vorbit despre „cultura gratuității”, promovată în România.

„Adevărul este că noi am fost obișnuiți cu o cultură a gratuității. Cele mai scumpe servicii din lume sunt învățământul și sănătatea. Sunt cele mai scumpe servicii posibile din lume! La noi, au fost gratis! Și avem filosofia gratuității. Ni se sugerează, în învățământ, că noi suntem ca în comunism, știi, socialmente necesari, adică noi nu facem profit. Filosofia este, băi, avem nevoie și de ăștia să-i educe pe copii acolo. Și le dăm niște mâncare, să aibă și ei de una, de alta. Nu! Logica este că e un serviciu super scump pe care n-ai decât să-l plătești, vrea statul să fie gratuit, vrea statul să plătească, dar cineva trebuie să plătească”, a spus profesorul și sociologul Alfred Bulai la DCNews. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel