Bulai: Când inteligența artificială va fi un pericol pentru ființa umană / Vâlcu: Deja este Planeta Maimuțărelilor / video
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Inteligența artificială (IA) este o ramură a informaticii care se ocupă cu crearea de sisteme și programe capabile să simuleze inteligența umană. 

Inteligența artificială este utilizată într-o varietate de domenii, inclusiv în tehnologie, medicină, finanțe, transport, educație și multe altele. Aduce beneficii semnificative, dar și provocări etice și sociale.

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre inteligența artificială și a spus care este, în viziunea sa, cel mai mare pericol al IA.

„Inteligența artificială va fi un pericol pentru ființa umană când nu va mai fi... artificială. Când va imita inteligența umană... Ne aducem aminte de filmele din anii 1970-1980 când roboții cucereau ființa umană”, a zis sociologul Alfred Bulai.

„Mi-am adus aminte de ceva. Prima serie din Planeta Maimuțelor a fost extraordinară. M-a dat pe spate. A doua a mers așa și așa.... dar acum suntem la seria șapte... deja este Planeta Maimuțărelilor”, a zis și jurnalistul Val Vâlcu.

„Progresul spectaculos în vizual este invers proporțional cu progresul ideilor din film. A avut șarmul lui și era spectaculos pe vremuri. Acum pierzi din temă și din idei... Dar măcar acum le faci frumoase, au efecte spectaculoase”, a adăugat sociologul la emisiunea „Nod în papură” de la DC News.

Vedeți mai multe aici:

Există mai multe aspecte care pot fi considerate pericole ale inteligenței artificiale, iar identificarea celui mai mare pericol poate fi subiectivă, în funcție de perspectivă și context.

De asemenea, unii cred că există teama că, odată ce IA devine suficient de avansată, ar putea să depășească capacitatea umană de a o controla sau de a prevedea toate consecințele acțiunilor sale. Acest lucru ar putea duce la situații în care IA acționează în mod neașteptat sau chiar periculos.

Utilizarea IA în sisteme de supraveghere, analiza datelor și recunoașterea facială ridică întrebări legate de protecția vieții private și de posibile abuzuri asupra datelor personale.

Acestea sunt doar câteva exemple, iar abordarea pericolelor IA implică adesea un echilibru între beneficiile potențiale și riscurile asociate, precum și dezvoltarea unor politici și reglementări adecvate pentru a gestiona aceste riscuri.

VEZI ȘI: Impactul AI. Alfred Bulai, despre viitorul societății fără muncă: Pare SF! Restul planetei n-are nicio treabă:

https://www.dcnews.ro/impactul-avansului-tehnologic-alfred-bulai-despre-viitorul-societatii-fara-munca-pare-sf-restul-planetei-n-are-nicio-treaba_958083.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel