Data actualizării:
Data publicării:

Bugetul european al agriculturii. Reacție foarte clară a Franţei şi Germaniei

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agricultura
Agricultura

Franţa şi Germania vor ca bugetul Uniunii Europene destinat agriculturii să fie menţinut la actualul nivel, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar (Brexit).

Respingând planurile Comisiei Europene privind bugetul pentru 2021 - 2027, care includ o reducere semnificativă a bugetului alocat pentru Politica Agricolă Comună (PAC), oficialii din Franţa şi Germania au afirmat luni că vor căuta ca 'bugetul alocat CAP să fie menţinut la actualul nivel pentru cele 27 de state membre', se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor Agriculturii din cele două ţări transmite Reuters.

Marea Britanie, contributor net la bugetul UE, urmează să părăsească blocul comunitar în 2019, ceea ce va crea presiune pentru reducerea cheltuielilor în zonele importante, cum ar fi agricultura. Luna trecută, ministrul francez al Agriculturii, Stephane Travert, susţinea că 20 de ţări erau împotriva proiectului de buget propus de Comisie. Travert a prezentat un memorandum semnat de şase ţări europene, cărora li s-au alăturat ulterior şi altele - inclusiv România.

Declin de peste 30 de miliarde

Primul comunicat comun care critica intenţia de reducere a fondurilor pentru PAC în exerciţiul financiar 2021-2027 a fost publicat la sfârşitul lunii mai, la Madrid, de Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Ulterior, solicitarea a fost susţinută în scris de Cehia, Cipru, Croaţia, Lituania, Luxemburg, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Apoi, acestora li s-au alăturat Austria, Belgia, Estonia, Letonia şi Slovenia.

La începutul lunii mai, Comisia a propus reducerea bugetului PAC cu 5%, până la 365 de miliarde de euro. Conform planurilor pentru următorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021 - 2027, fermierii vor primi sprijin direct în valoare de aproximativ 232 de miliarde de euro, un declin de peste 30 de miliarde de euro faţă de actualul exerciţiu financiar.

Plăţile directe către fermieri

Comisia Europeană a propus majorarea sprijinului pentru fermele mici şi medii şi a recomandat statelor membre să rezerve cel puţin 2% din alocarea lor destinată plăţilor directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Dar aceste măsuri ar putea încuraja divizarea fermelor mari.

'Nimeni nu-i opreşte pe fermieri să-şi divizeze fermele', a afirmat Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, la o conferinţă de presă. Plăţile directe către fermieri vor rămâne cea mai importantă componentă a cheltuielilor UE alocate agriculturii - o cincime din totalul cheltuielilor planificate în următorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021 - 2027.

Vezi și: Cupa Mondială 2018 în cifre și recorduri


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel