Data publicării:

Bugetarii, lăsați de PNRR pe tușă sau cu salariile tăiate. Marius Budăi: Să conștientizăm originea răului

Autor: Irina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
foto gov.ro
foto gov.ro
În ultimele zile, în contextul conformării cu standardele pe care ni le-am impus, ca țară, în  PNRR, se vorbește în spațiul public, prin lideri din Guvern, despre un viitor negru pentru bugetari. 

Ar urma nu doar tăieri de salarii, dar și tăieri de posturi. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat vina duminică, într-o intervenție pentru B1 TV, pe cei care au negociat PNRR-ul. Tăierea salariilor bugetarilor nu va fi însă o măsură care să fie sprijinită de PSD, conform ministrului social-democrat. 

”Nu există scăderi la cheltuielile de personal și la asistența socială. Dacă am da puțin timpul înapoi, în 2020-2021 erau doi oameni la televizor, Marcel Ciolacu și Marius Budăi, care strigau că acest PNRR scris la secret și nedezbătut nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă va aduce lucruri rele pentru România. Din păcate, aveam dreptate. Nu se poate ca un plan de reziliență și de relansare în România să vină cu astfel de măsuri, acea plafonare de 9,4% a cheltuielilor cu pensiile, la aceste lucruri care se discută acum despre veniturile salariale” consideră Marius Budăi. 

”Trebuie decizii clare în coaliție”

Ministrul Muncii a adăugat: ”Nu poți să faci reziliență cu salarii și venituri mici. Trebuie decizii clare în coaliție, nu s-a discutat până acum despre reducerile cu cheltuielile salariale sau de reducerile mai ales cu prestațiile sociale, însă trebuie să conștientizăm originea răului, acei oameni care atunci erau la guvernare care au scris acest PNRR parcă împotriva cetățenilor români”. 

În ceea ce privește cheltuielile pentru salariile bugetarilor din România, un subiect controversat, pentru că România ar fi ”fruntașă” la acest capitol, Marius Budăi spune: ”Nu aș zice că este fruntașă. Nu se poate face o comparație serioasă între salariile din România și din restul UE. Încă trebuie să luptăm pentru a mări puterea de cumpărare a românilor, fie că sunt la privat, fie că sunt în sistemul bugetar, fie că sunt seniori ai României, fie copii”. 

Revenind asupra subiectului disponibilizărilor din sistemul de stat, Marius Budăi a mai spus: ”Nu s-a discutat acest aspect de disponibilizare până acum. Tot ceea ce înseamnă eficientizare trebuie să fie grija decidentului. Nu am avut astfel de discuții și nu vreau să le promovez”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel