Data actualizării:
Data publicării:

BUGET 2020. Primele cifre din Guvernul Orban: Cine pierde, cine câștigă. Viziunea PNL

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
PNL a acuzat, în nenumărate rânduri, PSD-ul, de populism sau pomeni. Astăzi, pe surse, aflăm viziunea PNL despre bugetul României, cum ar trebui împărțit, pentru viitorul țării. 

Prima formulă a bugetului a ajuns, pe surse, în presă, după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va asuma Legea Bugetului în fața Parlamentului. 

Asistența socială, o treime din buget

 

Conform Digi24, veniturile totale la buget sunt stabilite la 358,9 miliarde de lei și cheltuielile sunt estimate la 399,2 miliarde de lei. Cheltuielile de personal vor fi de 109,7 miliarde de lei, conform sursei citate. Cresc cu 7,5% față de acest an. Asistența socială crește mai tare, la 131 de miliarde de lei, reprezentând o treime din tot bugetul.

Investițiile ar urma să crească cu 12%, aici fiind incluse și cele din fonduri UE. 

Bani mai puțini la Dezvoltare, Sănătate, Mediu

Sursa citată face o listă cu cine primește mai mulți bani și cine câștigă mai mulți. La Dezvoltarea Regională, anul acesta au fost 9,2 miliarde de lei, în anul 2020 vor fi doar 5. Și de la Sănătate se taie: vor fi cu 3,3 miliarde lei mai puține. Mediul, care anul acesta a primit 2,9 miliarde lei, în 2020, va primi doar 1,1 miliarde. Și Agricultura pierde 3 miliarde. Finanțele vor avea cu 1,2 miliarde mai puțin. 

Bani mai mulți la Asigurările Sociale, la Muncă, la Apărare, Interne

În schimb, vor fi mai mulți bani la Muncă, unde avem un plus de 10,5 miliarde lei. La Fonduri Europene va crește de 1,2 miliarde la 2,1 miliarde lei. Și la Apărare vor fi mai mulți bani cu 3,2 miliarde, dar și la Interne, cu 2,2 miliarde. Și Educația va primi mai mult cu 1,6 miliarde lei. ANI va primi semnificativ mai mult față de bugetul actual, de la 21 milioane la 34 de milioane lei. SRI-ul va avea 2,6 miliarde, de la 2,4 cât a avut anul acesta, SPP primește 272 milioane. Anul acesta a avut 228. O creștere semnificativă va mai fi la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, de la 71 de miliarde anul acesta la 87,5 anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel