Data publicării:
Buget 2020 - fonduri București. Șerban Nicolae, propuneri către Guvernul Orban: Incompetenții și impostorii neofanarioți vor spune...
Șerban Nicolae a scris un mesaj cu propuneri la adresa Guvernului Orban - PNL pe tema bugetului din 2020, în materie de bani alocați Municipiului București.
'BUGET, CIFRE ȘI PROPUNERI
Municipiul București, inclusiv sectoarele, ar trebui să aibă un buget în anul 2020 de circa 1% din PIB (adică 11,3 miliarde de lei) urmând a crește constant în anii următori către 1,5% din PIB. Aceasta nu doar ca urmare a Hotărârii CGMB nr. 692/18.12.2019, ci, mai ales, ca o perspectivă de dezvoltare și modernizare corespunzătoare a Capitalei, cu precădere în domeniile siguranței cetățeanului, infrastructurii de transport și edilitare, combaterii poluării și protecției mediului.
- În București se realizează circa 24% din PIB, iar această pondere se regăsește și în proiecția estimată pentru 2020, circa 271 miliarde de lei; bugetul pentru anul 2019 în municipiul București a fost, după rectificări, de circa 6,6 miliarde lei, circa 0,63% din PIB.
- Veniturile bugetare estimate pentru anul 2020, la nivel național, sunt de aproximativ 360 miliarde de lei (32% din PIB); în condițiile unei creșteri a PIB în anul 2020 cu circa 89 miliarde de lei față de anul 2019, ponderea datoriei guvernamentale nete se estimează a crește cu 1% din PIB, circa 11,3 miliarde de lei;
1. Cota din TVA
- Guvernul propune în 2020, pentru București (inclusiv sectoarele) din TVA, o cotă de 451,6 milioane lei, circa 10,13% din totalul alocat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivel național și aproximativ 0,03% din PIB; se estimează venituri de 72 miliarde de TVA în anul 2020;
- Am propus majorarea acestei sume cu 800 milioane de lei (circa 1,1% din totalul TVA estimat la nivel național pentru 2020 și 0,07% din PIB), ținând cont de faptul că din această sumă se asigură cheltuielile de bază cu învățământul, susținerea copiilor și adulților cu dizabilități și ajutorul pentru încălzire.
2. Cota din impozitul pe venit
- În anul 2019 s-a repartizat o cotă de 49% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul municipiului București, pentru bugetul local al municipiului București, iar pentru anul 2020 se propune majorarea acestei cote la 55%. În același timp, pentru anul 2019, din aceeași sursă s-a prevăzut suma de 1.250 lei/locuitor/an pentru bugetele locale ale sectoarelor, iar pentru anul 2020 se propune diminuarea la 1.000 lei/locuitor/an.
- Am propus majorarea cotei din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul municipiului București în 2020 la 60% pentru bugetul local al municipiului București și păstrarea alocării de 1250 de lei/locuitor/an pentru bugetele sectoarelor
- Dacă în anul 2019 suma rezultată din aplicarea cote de 49% a fost de aproximativ 3,25 miliarde de lei, la o creștere estimată a impozitului pe venit cu circa 10%, cota de 60% ar însemna circa 4,3 miliarde de lei, adică 0,38% din PIB. În 2019, din bugetul local al municipiului București au fost alocate pentru infrastructura de transport și edilitară (consolidări) aproape 2 miliarde de lei, lucrările urmând a continua și în perioada următoare.
Sursa de finanțare
Angajamentul Guvernului pentru anul 2020 presupune o îmbunătățire semnificativă a colectării de taxe și impozite, precum și diminuarea drastică a evaziunii fiscale; în același timp, deși se mizează pe creștere a PIB cu 4%, se majorează atât deficitul bugetar, cât și ponderea datoriei guvernamentale (cu 1% din PIB). Amendamentele formulate se bazează pe majorarea corespunzătoare a cotei din TVA și a cotei din impozitul pe venit estimate a fi încasat la bugetul de stat, alocate municipiului București.
Sumele pot fi acoperite prin realocare corespunzătoare din bugetul Ministerului Finanțelor Publice – Acțiuni generale, economice, comerciale și de muncă. Diferența poate fi susținută prin creșterea gradului de colectare a veniturilor și reducerea evaziunii fiscale și, dacă este necesar, majorarea corespunzătoarea datoriei guvernamentale, aflată încă la o valoare rezonabilă prin raportare la situația celorlalte state membre UE.
Probabil că incompetenții și impostorii neofanarioți vor spune că nu se poate. Am stat două zile încercând să găsesc soluții prin proiectul inept pentru care se cere angajarea răspunderii, fără dezbateri și fără transparență. Am descoperit că se poate! Dacă știi și dacă vrei! Eu sunt senator de București și îmi pasă. Sunt născut în București, la fel ca tatăl meu!' a scris Șerban Nicolae, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News