Data publicării:
Budăi, ministrul Muncii, contraatacă. Oficial, sunt „doar 700 de angajați din educație în grevă”
Pe 6 iunie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispozițiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieșit că au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, mai precis 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.
Cu toate acestea, doar 700 dintre greviști nu își vor primi salariile. Ministerul Muncii a transmis date oficiale privind plata salariilor profesorilor care sunt în grevă. Mai precis, vorbim de 722 de angajați în educație.
Potrivit Codului Muncii, salariatul poate solicita suspendarea Contractului Individual de Muncă (CIM) în cazul participării la o grevă. De asemenea, conform Legii Dialogului Social, pe durata participării la grevă, CIM-ul sau raportul de serviciu al angajatului/lucrătorului, după caz, se suspendă de drept, iar în această perioadă se vor menține doar drepturile de asigurări de sănătate, fără a primi salariul aferent.
Cu toate acestea, ceilalți angajați care participă la grevă în învățământ vor beneficia de plata salariilor pentru zilele în care nu au prestat munca la catedră.
Conform datelor, numărul angajaților din educație cu CIM suspendate în timpul grevei este următorul: învățământ preșcolar: 76 angajați, învățământ secundar general: 495 angajați, învățământ secundar tehnic sau profesional: 127 angajați, alte forme de învățământ: 24 angajați.
VEZI ȘI: Guvernul a aprobat majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, începând cu 1 iunie 2023
Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, care reglementează majorarea salariilor începând cu data de 1 iunie 2023.
Actul normativ aprobat de Executiv stabilește o majorare de 1.000 de lei brut pe fiecare funcție în cazul personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile universitare, respectiv de 400 de lei pentru personalul nedidactic.
Aceste majorări se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.
Măsura a fost luată pentru a evita neînchiderea anului școlar 2022-2023, situație care ar afecta dreptul la educație pentru trei milioane de elevi, precum și pentru a susține dezvoltarea profesională a personalului didactic în vederea creșterii calității și echității sistemului educațional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News