Budăi, mesaj despre noua lege a pensiilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ministrul Muncii, Marisu Budăi. Sursa: Agerpres
Ministrul Muncii, Marisu Budăi. Sursa: Agerpres
Social-democratul Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, consideră că noua lege a pensiilor, care a trecut, joi, de Guvern, va permite 'construirea unui sistem mai echitabil şi mai sustenabil'. 

Marius Budăi a scris pe Facebook că actul normativ va trebui să fie adoptat în Parlament până la sfârşitul acestui an.

'Aici este vorba de milioane de părinţi şi bunici, dar şi de salariaţi care vor beneficia de pe urma legii. Este vorba de construirea unui sistem de pensii mai echitabil şi mai sustenabil. Miza nu vizează doar cele două majorări ale pensiilor de anul viitor. Dacă legea nu se adoptă până la finalul lunii, vom reveni la acel nenorocit prag de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR, cu multă nepricepere şi cu multă rea-credinţă. Ştim bine că revenirea la acest prag ar însemna îngheţarea pensiilor pe zeci de ani', a afirmat Budăi. Fostul ministru şi-a manifestat speranţa că 'PNL nu se va opune creşterii pensiilor şi reformării sistemului asigurărilor sociale'.

'Legea pensiilor aprobată azi de Guvern este o lege bună şi mă bucur că domnul ministru Boloş a înţeles până la urmă că România are nevoie de această reformă. Am văzut reţineri dinspre PNL şi mă gândesc că poate nu s-a înţeles cât de importantă e miza despre care discutăm aici. Sper să nu fie o reacţie de orgoliu politic, de 'distanţare', cum spun dânşii acum, pe motiv că legea a fost elaborată de miniştrii social-democraţi şi că astfel PSD ar obţine mai multe puncte electorale. Ar fi foarte cinic un astfel de calcul politic, pentru că aici nu discutăm de partide sau de mize electorale. (...)

Ar fi aşadar o adevărată sinucidere politică a PNL dacă ar duce lucrurile în această direcţie', a adăugat Budăi. Acesta a precizat că proiectul a fost discutat cu experţii Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene. 

Citește și - Legea pensiilor, aprobată de Guvern. Ministrul Muncii, primele declarații

Joi seară, ministerul Muncii și Protecției Sociale, a venit, pe Facebook, cu lămuriri privitoare la noua Lege a Pensiilor.

„Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind sistemul public de #pensii. Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.

Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Eliminarea plafonului de 9,4% din PIB, care îngheța pensiile românilor până în 2070, este în mod direct legată de adoptare legii în Parlament până pe data de 20 noiembrie.

„Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit și care merită pensii decente după o viață de muncă. Pensiile vor crește, anul viitor, de două ori. Prima dată, de la 1 ianuarie, prin majorarea cu 13,8% și a doua oară, la 1 septembrie, în urma procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul guvern care face și majorarea și recalcularea pensiilor în același an”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel