Data actualizării:
Data publicării:

Bucureștiul, plin de insecte nocturne. Explicația Primăriei Capitalei

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
insecte
insecte
După ce mai mulți cititori DC News ne-au transmis imagini cu insectele care apar seara în București, am întrebat Primăria București dacă acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea cetățenilor și ce măsuri iau în acest sens.

În urmă cu trei săptămâni, mai mulți cititori DC News ne-au semnalat prezența unor insecte pe care apar seara în cartierele în care locuiesc.

Insectele se adună mai mult în jurul stâlpilor de iluminat sau în jurul oricărei alte surse de iluminat. Oamenii spun că nu pot sta nici pe balcon seara.

„Seară de seară observ că sunt insecte. Nu știm ce sunt, nimeni nu spune nimic și ne temem pentru sănătatea noastră. După cum puteți vedea în imaginile pe care vi le-am transmis, insectele se adună mai mult în jurul surselor de lumină. Este neplăcut și deranjant. Pe lângă frica șobolani și căpușe, acum sunt și aceste insecte”, ne-a spus cititoarea DC News care stă în Sectorul 6.

Am transmis o solicitare către Primăria București despre acest subiect care a cerut o analiză la Centrul de Protecție a Plantelor.

„Din vizionarea imaginilor (le puteți vedea aici - https://www.dcnews.ro/bucurestiul-plin-de-insecte-noaptea-oamenii-spun-ca-nu-pot-sta-nici-pe-balcon-ne-temem-pentru-sanatatea-noastra-video_922724.html), Centrul de Protecție a Plantelor a  constatat că pot fi țânțari și alte insecte nocturne care se adună la lumina becurilor.

Din luna mai, Compania Municipală Eco Igienizare a început tratamentele pentru combaterea țânțarilor, iar la începutul lunii august a intervenit în toate sectoarele Bucureștiului cu cel de-al 9-lea tratament din cele 14 prevăzute în Programul Unitar de Acțiune pentru Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție. S-a acționat atât pe spații deschise din domeniul public și privat - terenuri ale instituțiilor publice, spații verzi, parcuri, cimitire, maluri de lac, piețe, târguri, oboare, bâlciuri), cât și pe spații deschise ale persoanelor fizice și juridice (pe aliniamentele stradale adiacente).

Centrul de Protecție a Plantelor București execută în această perioadă Tratamentul nr. 5 – tratament fitosanirtar în vederea prevenirii, reducerii și combaterii dăunătorilor (tigrul platanului, păduchi lânoși, omida buxusului, omida dudului, afide, cicada alba, acarieni, ploșnițe, etc.) și combaterea bolilor (arsura bacteriană, monilioză, rugină, făinăre, mană, putregai, pătarea brună a frunzelor, septorioză, ciuruirea frunzelor, etc.) la arbori, arbuști și trandafiri din parcuri și aliniamente stradale de pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

Insectele pe care Centrul le combate nu pun viața/sănătatea cetățenilor/animalelor de companie în pericol”, ne-a transmis Primăria București.

VEZI ȘI: Bucureștiul, invadat de insecte. Elena Iulia Iorgu, entomolog: Există tot felul de soluții. Așa le putem îndepărta 

Seara, în multe cartiere din București, la lumina stâlpilor de iluminat se strâng foarte multe insecte. Elena Iulia Iorgu, cercetător, entomolog specializat în studiul odonatelor și ortopterelor în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al Muzeului Antipa din București, a explicat în exclusivitate pentru DC News de ce se întâmplă acest lucru.

Elena Iulia Iorgu, cercetător în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București, a spus pentru DC News de ce stâlpii de iluminat din Capitală sunt invadați de aceste viețuitoare.

„Nu este neapărat un lucru rău. Majoritatea insectelor sunt nocturne și se strâng la sursele de iluminat stradal, așa cum sunt stâlpii. Insectele sunt atrase de sursele de iluminare. Nu este un lucru rău, în general sunt inofensive. Nu mi se par mai multe decât în alți ani. Insectele au rolul lor în natură, fac parte din ecosistemul care ne înconjoară. Sunt insecte care preferă să fie active pe timp de zi, cum ar fi fluturii de zi care sunt foarte frumoși colorați, albinele, muștele. Sunt și alte insecte cum ar fi fluturii de noapte zis, comun, molii”, a spus Elena Iulia Iorgu pentru DC News. Vedeți continuarea aici - https://www.dcnews.ro/bucurestiul-invadat-de-insecte-elena-iulia-iorgu-entomolog-exista-tot-felul-de-solutii-asa-le-putem-indeparta_922640.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel