Bucureștenii, nevoiți să se încălzească la "CĂRĂMIDĂ". Nicușor Dan nu se grăbește cu decizia privind gigacaloria. "Ne așteptăm și la avarii"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Bucureștenii, nevoiți să se încălzească la "CĂRĂMIDĂ". Nicușor Dan nu se grăbește cu decizia privind gigacaloria. "Ne așteptăm și la avarii" / Foto: Captură video Realitatea Plus
Bucureștenii, nevoiți să se încălzească la "CĂRĂMIDĂ". Nicușor Dan nu se grăbește cu decizia privind gigacaloria. "Ne așteptăm și la avarii" / Foto: Captură video Realitatea Plus
Bucureștenii ar putea să plătească facturi uriașe în această iarnă pentru apă caldă și căldură. Nicușor Dan nu se grăbește cu decizia privind gigacaloria.

Bucureștenii vor plăti facturi uriașe în această iarnă pentru apă caldă și căldură, dacă prețul gigacaloriei va crește cu 70%, așa cum prevede un document trimis pentru aprobarea Consiliului General de către primarul Nicușor Dan, transmite Realitatea Plus.

Oamenii se încălzesc la cărămidă

Anghelina Lungu locuiește într-un bloc din sectorul 5 al Capitalei și de câteva zile nu are apă caldă și căldură. Acum, pentru a se spăla, încălzește apă pe aragaz, dar se teme că la iarnă nu-și va mai permite acest lucru pentru că nu va mai avea bani pentru utilități, iar după majorarea prețului gigacaloriei se așteaptă la o factură de trei ori mai mare.

"Apă caldă nu, căldură nu. Ce să facem? Mai punem pe aragaz o cărămidă. O udăm, o înfășurăm și o băgăm în pat că trebuie să ne încălzim. Între zidurile astea îngheți.", a mărturit aceasta.

"Ne așteptăm și la avarii"

Potrivit documentului semnat de primarul Nicușor Dan și trimis Consiliului General, costul final al gigacaloriei în luna decembrie va ajunge la 986 de lei, dublu față de anul trecut. Astfel, oamenii vor scoate din buzunar în această iarnă 280 de lei, față de 164 de lei cât plătesc în prezent, după aplicarea subvenției care acoperă 60% din prețul real.

Un avertisment sumbru vine și din partea șefului Termoenergetica. Va fi o iarnă cu multe avarii și asta din cauza lipsei de investiții în rețeaua de termoficare.

"Din cauza lipsei de investiții din ultimii 15 ani rețeaua are pierderi foarte mari. Noi facem eforturi ca să rezistăm în această iarnă. La apă caldă și căldură ne așteptăm, din păcate, și la avarii.", a declarat Claudiu Crețu, director general Termoenergetica București.

Peste jumătate de milion de apartamente din București sunt racordate la sistemul central de termoficare. O decizie finală în ceea ce privește prețul final al gigacaloriei va fi luată în ședința Consiliului General al Primăriei de la sfârșitul săptămânii viitoare.

”Am convocat Consiliul General al Municipiului București pentru 26 noiembrie. Proiectul de hotărâre privind noul preț al gigacaloriei nu este pentru moment pe ordinea de zi, întrucât nu s-a ajuns la un consens în majoritatea USR-PNL-PMP. Sunt optimist că până la momentul ședinței vom ajunge la o poziție comună, iar proiectul va intra pe ordinea de zi suplimentară și va fi votat. Voi continua discuțiile cu consilierii generali din majoritatea USR-PNL-PMP și, în paralel, voi insista la Guvern pentru ca primăria să obțină o sumă cât mai mare pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei. Voi face tot ceea ce e omenește posibil pentru ca bucureștenii să fie cât mai puțin afectați de creșterea costurilor cu încălzirea.” a postat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vineri seară, pe Facebook. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel