Data publicării:

Bucureştenii, asteptaţi în acest weekend la târgul de produse ecologice şi tradiţionale din parcul ASAS

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
ciorba-de-rata-la-ceaun
ciorba-de-rata-la-ceaun

Prima ediţie a evenimentului 'Toamna în grădina olteanului' va avea loc sâmbătă şi duminică în cadrul Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale, produse în ferme şi gospodării ţărăneşti, desfăşurat în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti"(ASAS).

Pe lângă producătorii ce participă de peste 60 de ediţii în târgul din parcul ASAS, gospodarii din Olt îi aşteaptă pe bucureşteni să participe la spălarea, curăţarea şi decojirea a 100 de kg de roşii ce vor fi puse într-un cazan de trei vedre. Bulionul obţinut la foc de lemne va fi acompaniat de o supă de roşii cu legume olteneşti, servită şi admirată de vedete. "Toamna în grădina olteanului" va prezenta pe lângă bulion şi roşii coapte, ciorbă de roşii 'raci umpluţi', sarmale olteneşti şi multe alte surprize culinare.

Ceva inedit pentru bucureşteni vor fi sărmăluţele olteneşti, dar mai ales "racii umpluţi" cu sos special. "Nu sunt raci adevăraţi sunt ardei roşii care se cultivă special pentru astfel de mâncare. Toamna noi îi adunăm şi îi punem la înşirat ca nişte bijuterii pentru a folosi pe timpul iernii aceşti ardei la mâncare", precizează producătorul.

Primarul comunei Izbiceni, Mircea Velica, a explicat că 'în localitate majoritatea gospodarilor cultivă legume pentru comercializare, iar roşiile sunt cultivate pe cele mai mari suprafeţe. Din acest motiv, legumicultorii au organizat din anul 2009 un Festival al Roşiei acasă, an de an cu un simpozion "Roşia. O legumă şi o imagine".

Festivalul roşiilor a debutat în 2009, la împlinirea a 441 de la prima atestare documentară a Izbiceniului, menţionat într-un hrisov (poruncă) al domnitorului Alexandru al II-lea Mircea de pe 14 iunie 1568.

În perioada 24-26 septembrie, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice (APPTE) Maramureş organizează 'Bunătăţi din Maramureş' , eveniment care oferă produse tradiţionale şi articole meşteşugăreşti.

"Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş, consecventă în promovarea valorilor cultural-tradiţionale ale satului românesc, îşi propune să etaleze frumuseţea şi farmecul satului maramureşean. De aceea redeschidem cu această ediţie Atelierul Gastronomic la una din membrele asociaţiei, doamna Rodica Ţiplea aşteaptă copiii, fetiţele de la Complexul Social de Servicii SF. Maria - centrul de zi din sectorul 1 să înveţe de la gospodinele maramureşene să facă covrigei cu brânză. Toate produsele sunt de la ferma doamnei Ţiplea, atestată ecologic. Dacă drumul vă poartă prin zona Ocna Şugatag vă aşteptăm cu mare drag să ne întâlnim într-un spaţiu de vis unde vă puteţi încărca bateriile. Nu uitaţi de produsele tradiţionale şi ecologice de la firma Lăpuşel din Maramureş", a precizat Ioan Tătăran, preşedintele APPTE.

De asemenea, bucureştenii vor mai putea degusta din zona Branului bulz ciobănesc, preparat după o reţetă unică în ţară, de sătenii din Sohodol - Bran, produse tradiţionale şi ecologice, legume şi fructe proaspete, brânzeturi şi produse lactate, preparate din carne, miere şi alte produse ale stupului, păstrăv din satul Ciugheş, comuna Palanca (Bacău), dulceaţă şi magiun de Topoloveni, sucuri şi siropuri naturale, gemuri şi dulceţuri din fructe de pădure, prăjituri de casă, turtă dulce şi halviţă.

De asemenea, tot sâmbătă şi duminică, în parcul ASAS, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Rasă din Bucureşti şi Ilfov "Pajura", Marius Vişan, va aduce colecţia membrilor asociaţiei de rase diferite de păsări: păuni, fazani, prepeliţe.

În acest weekend pot fi admirate circa 50 de perechi de păsări de rasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel