Bucătar rus arestat la Paris pentru un presupus complot "la scară largă" ce viza Jocurile Olimpice
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Un bucătar rus care locuiește în Franța de 14 ani a fost arestat sub suspiciunea de complot cu o putere străină pentru a organiza acte de "destabilizare la scară largă" în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost arestat duminică în timpul unei percheziții în apartamentul său din centrul Parisului, unde ar fi fost găsit un document legat de o unitate rusă de elită a forțelor speciale care operează sub comanda FSB, moștenitor al KGB.

A fost deschisă o anchetă judiciară cu privire la acuzațiile de "schimb de informații cu o putere străină în vederea provocării de ostilități în Franța", o infracțiune pasibilă de 30 de ani de închisoare. Nu se crede că presupusul complot ar fi fost legat de terorism.

Bărbatul, care nu a fost numit, a fost pus sub acuzare în aceeași zi și plasat în arest preventiv.

O ceremonie de deschidere ambițioasă a Parisului 2024 va avea loc vineri seara pe malurile Senei și există de mult timp îngrijorarea că Rusia ar putea încerca să se amestece în evenimente.

Gerald Darmanin, ministrul francez de interne, a declarat că "alți indivizi ruși" au fost arestați pe fondul dovezilor privind încercările de răspândire a dezinformării înainte de Jocuri.

"Credem cu tărie că avea de gând să organizeze operațiuni de destabilizare, interferență, spionaj"

"Credem cu tărie că avea de gând să organizeze operațiuni de destabilizare, interferență, spionaj", a declarat Darmanin la televiziunea BFM. "El se află acum în fața justiției, care va putea confirma suspiciunile poliției", a completat acesta.

În ceea ce privește alte presupuse încercări de răspândire a dezinformării, ministrul a adăugat: "Am văzut un videoclip cu cineva care pretinde a fi  din Hamas... care anunță un atac în următoarele câteva zile și vine pentru că Franța va primi sportivi israelieni. Nu suntem siguri, dar se pare că este fals și a fost difuzat de canale pro-Kremlin și pro-ruse”.

Procurorii din Paris au declarat că percheziția apartamentului cetățeanului rus reținut duminică a fost efectuată la cererea Ministerului francez de Interne.

Potrivit informațiilor furnizate presei franceze, agenții au găsit dovezi care sugerează că bărbatul pregătea un "proiect de mare amploare" care ar fi putut avea consecințe "grave" în timpul celor trei săptămâni de jocuri.

Cotidianul francez Le Monde a relatat că serviciile de informații au ascultat o convorbire purtată în urmă cu două luni între individ și un intermediar al serviciilor de informații ruse, în care suspectul a afirmat că "francezii vor avea o ceremonie de deschidere cum nu a mai fost niciodată".

Nu au fost furnizate detalii cu privire la natura presupusei conspirații de destabilizare a jocurilor.

Ziarul a relatat că bărbatul reținut a fost instruit ca bucătar la Paris și că a participat la reality show-uri și emisiuni culinare rusești. În CV-ul său se descria drept "bucătar privat".

"Suntem aici pentru a ne asigura că sportul nu este folosit pentru spionaj, atacuri cibernetice sau terorism"

A sosit prima dată în Franța în 2010 și a petrecut ceva timp în Courchevel, o stațiune de schi populară printre elita rusă, unde a lucrat într-un restaurant cu stele Michelin, înainte de a pleca la Paris în 2012.

Potrivit unor e-mailuri din septembrie 2012, consultate de Le Monde, suspectul i-ar fi spus proprietarei unde stătea cu chirie, pe nume Viviane, că se întoarce la Moscova pentru a lucra ca funcționar în guvernul rus. În aprilie 2013, el a participat însă la o zi de formare civică, o etapă obligatorie de integrare în Franța.

Serviciile de informații îl urmăreau de luni de zile. Acestea au detectat un presupus apel telefonic pe care acesta i l-ar fi adresat șefului său în luna mai, în momentul în care se întorcea de la o călătorie din Istanbul la domiciliul său din Paris.

El a fost refuzat din avion din cauza consumului excesiv de alcool și s-a întors în schimb prin Bulgaria, moment în care conversația despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost monitorizată, potrivit Le Monde.

Duminică, la ora 6 dimineața, polițiști din cadrul "brigăzii de elită de cercetare și intervenție (BRI)", solicitați de Direcția Generală a Securității Interne, au descins la domiciliul suspectului, situat pe Rue Saint-Denis, pe malul drept al Senei. Se susține că poliția a găsit "documente de interes diplomatic" printre bunurile sale.

Luna trecută, Microsoft a declarat că Rusia încearcă să submineze Jocurile Olimpice prin crearea de site-uri web false care reproduc instituții media franceze autentice. Apoi Kremlinul utilizarea inteligența artificială pentru a alimenta îngrijorarea cu privire la violență și terorism.

Darmanin, a declarat săptămâna aceasta că autoritățile au verificat peste un milion de persoane.

"Suntem aici pentru a ne asigura că sportul nu este folosit pentru spionaj, atacuri cibernetice sau terorism", a spus el, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel