Data publicării:

Bruxelles vrea să creeze Uniunea Europeană a Sănătății. Ce presupune acest proiect pentru cetățeniii europeni

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Comisarul European al Sănătății, Stella Kyriakides
Comisarul European al Sănătății, Stella Kyriakides
Comisia propune o legislație armonizată pentru donatori și beneficiari din întreaga Europă. Obiectiv: evitarea vestului îndepărtat.

Crearea unei Uniunii Europene a Sănătății, noul obiectiv al Bruxelles-ului după experiența crizei pandemice, pleacă de la noile reguli la nivelul UE care să permită cetățenilor din toate cele 27 de țări membre să doneze sau să primească substanțe de origine umană care pot fi necesare pentru terapia, dacă nu pentru supraviețuirea, a multor oameni, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

Regulile propuse de CE vor reglementa, de asemenea, domenii precum laptele matern și transplanturile de microbiotă fecală.

Noua propunere, a precizat executivul european, se bazează pe cadrul legal existent, care a intrat în vigoare în 2002 pentru sânge și în 2004 pentru țesuturi și celule, care conține prevederi paralele pentru selecția donatorilor și managementul și supravegherea calității și siguranței. 

Legislația actuală în vigoare, de aproape 20 de ani, este considerată învechită și nu reflectă evoluția sănătății și a societății. Prin urmare, noua propunere, care imediat ce va fi aprobată de Parlamentul și Consiliul UE, va garanta ”protecția donatorilor și primitoarelor de lapte matern uman, microbiota intestinală, preparate din sânge care nu sunt folosite pentru transfuzii și orice altă substanță de origine care ar putea fi aplicat ființelor umane în viitor”, se arată în documentul UE.

Organele solide, pe de altă parte, sunt excluse din legislație deoarece ”donarea și transplantul lor diferă semnificativ și sunt guvernate de un cadru legal dedicat”. 

Un singur regulament aplicabil pentru toate statele membre

Pentru a îmbunătăți armonizarea, a asigura un nivel uniform de protecție în întreaga UE, a simplifica schimbul și accesul la terapii pe bază de om peste granițe, Comisia propune abrogarea directivelor și înlocuirea acestora cu un singur regulament care se va aplica în mod egal în toate statele membre.

Deși asigură standarde înalte de siguranță și calitate, regulamentul lasă statelor membre posibilitatea de a prevedea obligații mai stricte, în special pentru a asigura alinierea la structura sistemelor naționale de sănătate.

”În fiecare an, milioane de cetățeni UE au nevoie de o transfuzie de sânge în timpul unei intervenții chirurgicale sau după un accident, sau de un transplant de măduvă osoasă pentru a trata leucemia”, a amintit Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate.

”Acestea sunt doar câteva exemple ale importanței unor astfel de tratamente” care ”constituie o parte fundamentală a sistemelor de sănătate din UE. Standardele mai stricte pe care le propunem astăzi vor asigura că cetățenii se pot baza pe cei mai înalți parametri de calitate și siguranță pentru aceste produse esențiale, atât pentru tratamente oncologice cât și pentru intervenții chirurgicale de urgență. Astăzi adăugăm încă o piatră de bază importantă la Uniunea noastră Europeană a Sănătății”, a concluzionat comisarul european Stella Kyriakides.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel