Data actualizării:
Data publicării:

Bruxelles, summit UE-Brexit. Iohannis, mandatul României: Pentru mine e cel mai important. Aceasta va fi poziția mea

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp

Klaus Iohannis participă la reuniunea Cosiliului European de la Bruxelles. În cadrul acestui summit se va discuta despre efectul ieșirii Marii Britanii din Uniune.

Este primul summit fără Marea Britanie, care are loc la o lună de la activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care Marea Britanie a început procesul de ieșire din Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis consideră că Europa trebuie să negocieze cu ”o singură voce”, precizând că va milita în cadrul summit-ului pe problemele pe care le au cetățenii români și europeni care muncesc în Marea Britanie, și doar apoi pe procesul financiar al ieșirii.

”Vom stabili cadrul negocierilor pentru Brexit, ne vom înțelege asupra liniilor directoare sub care se vor desfășura aceste negocieri.

Pentru mine cel mai important lucru e să discutăm despre oameni. Foarte concrect. Este esențial pentru românii care trăiesc în Marea Britanie, dar și pentru britanicii care trăiesc în România, care sunt evident mai puțin, dar și cetățenii UE care trăiesc și muncesc în Marea Britanie.

Aceste lucruri trebuie clarificate, și aceasta va fi poziția mea.

Oamenii trebuie să știe ce îi așteaptă, sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera circulație, trebuie să ținem cont de aceste chestiuni. Trebuie să mergem până la exemplul penisiilor și trebuie să negociem aceast lucru.

După ce lămurim problema oamenilor, care este cea mai importantă, trebuie să trecem la bani, la obligațiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge. Toată lumea are programe europene in derulare, iar pentru România acestea sunt foarte importante. Trebuie să știm foarte bine pe ce bani putem conta.

Ambiția României: să ajungă la nivelul nucleului UE

Voi insista asupra acestui aspect. Nu se poate să avem simultan negoicieri pentru ieșire și pentru relația de după ieșire. Relația aceasta nu poate fi negociată simultan, iar atunci este clar că avem nevoie de o etapizare.

Trebuie să începem cu ieșire. După ce suntem lămuriți, unii evaluează că ar fi posibil într-un scenariu pozitiv, că e posibil până la finalul acestui an, putem de principiu să începem și negocierile despre ce va fi după

Dar trebuie negogiate în așa fel încât să nu existe negocieri sectoriale și nici bilaterale. UE trebuie sa fie unită, trebuie sa negocieze o singură voce, iar rezultatul nu trebuie să fie pe bucățele”, a precizat Klaus Iohannis la Bruxelles.

În ceea ce privește tratarea României ca o țară de mâna a doua, în contextul unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, președintele României consideră că: ”Nu suntem tratați ca țară de mâna a doua, dar, sigur, mai avem foarte mult de lucru până când putem spune că suntem la același nivel cu nucleul Uniunii. Avem această ambiție, și cred că avem toate șansele să ajungem acolo.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel