Bruxelles: Țările UE pot interzice Organismele Modificate Genetic
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 14 ian 2015, 08:38
WhatsApp
Parlamentul European a decis marți că rămâne la latitudinea fiecărui stat membru al Uniunii Europene să cultive sau să interzică organismele modificate genetic (OMG), chiar dacă astfel de recolte au fost aprobate la nivel european.

Schimbările la actuala lege privind OMG-urilor au fost adoptate la Strasbourg cu 480 de voturi "pentru", 159 "împotrivă" și 58 de abțineri, conform EUObserver.

Opoziția față de organismele modificate genetic este mai larg răspândită în Europa decât în Statele Unite ale Americii sau în Asia. O singură recoltă alterată genetic este cultivată în scop comercial în Europa,  mare parte a ei pe teritoriul Spaniei, numită MON 810.

Autorii legislației care le oferă țărilor membre UE opțiunea să interzică OMG-urile spun că aceasta "probabil va îmbunătăți procesul de autorizare a organismelor modificate genetic".

Dar unii europarlamentari se tem că noua lege este "un adevărat cal Troian, menit să spargă rezistența statelor membre".

Eurodeputatul stângii radicale Lidia Senra nu are încredere în abilitatea acestei legi de a preveni ca recoltele OMG-urilor care au fost aprobate într-o țară, dar interzise în alta, să treacă granița.

"Cum poți controla și preveni contaminarea prin vânt, de exemplu? Ne-ar fi plăcut o directivă care să interzică categoric OMG-urilor", a spus ea.

Amendamentul validat marți a fost propus încă din 2010 de Comisia Europeană. El va intra în vigoare în primăvara anului curent.

Cum poți citi codurile de pe fructe și legume. Vezi care sunt bio sau modificate genetic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?