Data publicării:
Broaştele ţestoase din Antalya, stresate de turiști. Gestul care le creează disconfort
Localnicii şi autorităţile din Antalya au tras un semnal de alarmă privind stresul la care ar fi supuse broaștele țestoase.
În timp ce mii de turişti ajung pe plajele din zona turistică Antalya pentru a scăpa de căldura verii, localnicii şi autorităţile îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situația broaștelor țestoase.
Ţestoasele Caretta caretta, care se numără printre speciile protejate, au ajuns recent pe plaja Konyaalti pentru a depune ouă. Drept urmare, în jurul cuibului au fost puși ţăruşi de lemn pentru a preveni deteriorarea ouălor în zonele în care mii de turişti înoată şi fac plajă.
Broaştele ţestoase riscă să fie stresate de unii turişti care şi-au atârnat prosoapele şi hainele umede de gardul din jurul cuibului, ignorând măsurile de protecţie, scrie Rador.
Despre țestoasele Caretta caretta
"Țestoasa cu cap mare", cunoscută și sub numele științific de "Caretta caretta", este o specie care se găsește în regiunile tropicale, temperate și subtropicale ale oceanelor Atlantic, Indian și Pacific. De asemenea, un număr restrâns de exemplare pot fi întâlnite în Marea Mediterană, Marea Barents, Marea Japoniei și Golful Manciuria. Unele exemplare au fost identificate chiar pe coasta de sud-vest a Mării Negre, în special în apropierea litoralului Bulgariei.
Numele său provine de la capul mare și maxilarele puternice pe care le are. Dimensiunile corpului său variază între 0,7 și 1 metru, iar greutatea sa poate ajunge la aproximativ 110 kilograme. Această specie are obiceiul de a înota în largul mării, aproape de suprafața apei, scrie destepti.ro. Când se apropie de țărm, preferă să înoate pe fundul apei, rămânând ascunsă și ieșind la suprafață doar pentru a respira.
Reproducerea este de tip ovipar, femela depunând în medie între 100 și 120 de ouă, iar perioada de incubare durează între 49 și 80 de zile. Femela își îngroapă ouăle în nisip, de obicei în timpul nopții, pentru a le proteja de prădători.
Această specie este protejată prin lege. Numărul de exemplare este redus și în scădere deoarece aceste țestoasele au fost vânate de mulți ani de către localnici pentru carnea lor foarte gustoasă și pentru grăsimea folosită în producția unor produse cosmetice. De asemenea, ouăle au fost folosite ca hrană, iar carapacea lor a fost utilizată pentru confecționarea diverselor obiecte și ornamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News