"Broaşte de Cernobîl" - o nouă specie?
Se întâmplă în zilele noastre. Am putea fi martorii apariţiei unei noi specii de broaşte, cele de Cernobîl.
Durează uneori milioane de ani pentru ca o specie să evolueze. Însă evoluția poate avea loc și cu o viteză greu de imaginat, în doar câteva decenii. Oamenii de știință au anunțat că suntem martorii evoluției extrem de rapide a unei specii de broaște care trăiește la Cernobîl. Încă din 2016 cercetătorii au observat un aspect bizar la acestea. Deși în mod normal ar fi trebui să fie de un verde deschis, puternic, din ce în ce mai multe specimene erau aproape negre. Iar de atunci aproape toate broaștele din specia Hyla orientalis au devenit așa, anunță IFL Science, care citează un raport publicat de Evolutionary Applications.
Oamenii de știință spun că asistăm la o evoluție foarte rapidă a speciei, obligată să supraviețuiască într-un mediu radioactiv. Interesant este că specia a suferit modificări doar în această zonă, nu și în alte habitate. Iar ce a dus la schimbarea coloritului este concentrația de melanină din piele, un pigment care protejează atât de radiațiile ultraviolete, cât și de efectele nocive ale radiațiilor. Cercetătorii mai spun că efectul a apărut în doar aproximativ 10 generații, de la producerea exploziei de la Cernobîl. Astfel, populația de Hyla orientalis a devenit una dominantă de specimene de culoare neagră, mult mai rezistente la efectelor radiațiilor din zonă.
A trecut pericolul?
Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.” În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului e demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă. Măsurile de siguranță sunt ignorate, iar uraniul din reactor se supraîncălzește și se topește prin bariera protectoare.
În lipsa unor date inițiale concludente, este dificil de stabilit cu exactitate numărul de victime. Conform unei cercetări efectuate de Greenpeace, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100.000. Și pentru că, în prezent, mai există oameni care trăiesc în zonele contaminate și care sunt expuși în continuare la radiații, acest număr va continua să crească.
Activitatea Centralei Nucleare de la Cernobîl a încetat complet în anul 2000, după ce reactoarele 1, 2 și 3 au fost închise treptat de către autoritățile ucrainene. Acestea s-au ocupat ulterior de dezafectarea reactoarelor, iar o parte din materialul nuclear uzat a fost transferat în Rusia pentru tratare.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, efectele dezastrului nuclear de la Cernobîl pot duce la încă 9.000 de decese. Zece reactoare de același tip ca cel folosit în 1986 sunt operaționale și azi în Rusia, din Leningrad la Smolensk la Kursk. Oamenii care trăiesc în aceste zone sunt expuși constant la doze ridicate de radiații, conform unei cercetări realizate de Greenpeace în colaborare cu oameni de știință din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News