Data actualizării:
Data publicării:

Brexitul a umplut buzunarele bancherilor din Uniunea Europeană. O majorare cu peste 40% a celor care câştigă mai mult de un milion de euro pe an

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Autoritatea Bancară Europeană a publicat un raport unde a constatat că în 2021 a avut loc majorarea cu peste 40% a numărului bancherilor care câştigă peste un milion de euro anual.

O relocare mai amplă, provocată de Brexit, şi creşterea tranzacţionării au dus în 2021 la majorarea cu peste 40% a numărului bancherilor care câştigă peste un milion de euro pe an în Uniunea Europeană, se arată într-un raport publicat joi de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters.

În 2021, numărului bancherilor care câştigă peste un milion de euro (1,08 milioane de dolari) pe an în Uniunea Europeană a ajuns la 1.957, de la 1.383 în 2020, o creştere de 41,5%, ajungând la cel mai ridicat de când EBA a început colectarea datelor, în 2010.

Peste 70% din creştere este atribuită bancherilor din Italia, Franţa şi Spania, iar impactul inflaţiei a contribuit de asemenea la majorarea câştigurilor, se arată în raport.

Înaintea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, multe bănci care foloseau Londra ca bază pentru clienţii din blocul comunitar au fost nevoiţi să-şi deschidă noi unităţi în state membre UE, cum ar fi Germania, Franţa şi Irlanda, sau să-şi extindă activităţile existente, pentru a evita întreruperea serviciilor furnizate clienţilor.

"Această creştere este legată de performanţa bună generală a instituţiilor, în special pe segmentul tranzacţionării, investiţilor bancare şi vânzărilor, a continuării relocării angajaţilor din Regatul Unit în blocul comunitar şi a majorării generale a salariilor", a precizat EBA.

Banca Centrală Europeană (BCE) face presiuni asupra acestor noi unităţi pentru a avea suficient personal.

Cei mai mulţi bancheri de top sunt în Germania (589), Franţa (371) şi Italia (351).

Cei mai mulţi bancheri cu salarii ridicate - 1.516 - au primit remuneraţia în cadrul pachetului total de salarizare situat între un milion şi două milioane de euro, cel mai ridicat pachet de salarizare fiind între între 14 şi 15 milioane de euro, a indicat EBA, potrivit Agerpres.

Săptămâna aceasta au fost prezentate și cifrele pierderii forței de muncă, după Brexit. 

Brexitul a dus la pierderea a 330.000 de lucrători din economia Regatului Unit, potrivit unei noi cercetări publicate marți (17 ianuarie). 

Datele publicate de Marea Britanie într-un grup de reflecție al Europei în schimbare și al Centrului pentru Reforme Europene au arătat că, în septembrie 2022, în Regatul Unit erau cu 460.000 de lucrători de origine UE mai puțini decât dacă Marea Britanie ar fi rămas în bloc, doar parțial compensată de o creștere de aproximativ 130.000 de lucrători din afara UE. Pierderea netă a lucrătorilor se ridică la aproximativ 1% din forța de muncă. 

”Analiza noastră sugerează că, deși migrația în general se desfășoară în prezent cel puțin la niveluri pre-pandemie, sistemul de migrație post-Brexit a produs, așa cum a fost conceput, o ruptură clară cu tendințele pre-Brexit, reducând oferta de muncă pentru unele sectoare”, a spus profesorul Jonathan Portes și John Springford, potrivit Euractiv.

”În sectoarele cu calificare scăzută, migrația legată de muncă în condițiile libere de circulație nu pare să fi fost înlocuită cu eliberarea suplimentară a vizelor în cadrul noului sistem”, au adăugat aceștia. 

Sfârșitul libertății de circulație, unul dintre principalele rezultate ale ieșirii Marii Britanii din UE și de pe piața unică, a schimbat radical tiparele de migrație către Regatul Unit. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel