Data publicării:
Soarta românilor din Marea Britanie, după BREXIT. Ursula von der Leyen, răspuns pentru Maria Grapini: Nu se va mai aplica!
Europarlamentarul Maria Grapini a transmis Comisiei Europene întrebările la care i-a răspuns președinta CE, Ursula von der Leyen.
"Cetățenii europeni care trăiesc în prezent în Marea Britanie nu trebuie să suporte consecințele deciziilor politice. Cum își propune Comisia să acționeze în cazul Brexit în ceea ce privește protecția drepturilor lucrătorilor în Marea Britanie și cum își propune Comisia să realizeze acordul comercial astfel încât să nu fie afectate companiile, în special IMM-urile?", a fost întrebarea Mariei Grapini.
Cine are drept de ședere și de muncă în Marea Britanie, după Brexit
Răspunsul, oferit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, europarlamentarului Maria Grapini indică, oficial, faptul că „Dreptul Uniunii, inclusiv dispozițiile referitoare la drepturile lucrătorilor, nu se va mai aplica în Regatul Unit după încheierea perioadei de tranziție, după cum se prevede în acordul de retragere cu Regatul Unit (sau începând cu data retragerii în cazul în care Regatul Unit ar părăsi Uniunea fără a ratifica acest acord).".
Cu toate acestea, „în baza acordului de retragere, cetățenii UE care aveau reședința legală în Regatul Unit înainte de încheierea perioadei de tranziție și care locuiesc în continuare pe teritoriul acestei țări au drept de ședere și de muncă acolo, în aceleași condiții ca și resortisanții britanici și beneficiază de drepturile conferite de normele Uniunii privind coordonarea sistemelor de securitate socială", îi scrie von der Leyen Mariei Grapini.
"Vor fi necesare angajamente ferme"
Președinta Comisiei Europene mai precizează că Declarația politică revizuită, din octombrie 2019, care stabilește cadrul viitoarelor relații dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, exprimă dorința părților de a avea pe viitor o relație care să asigure condiții echitabile pentru o concurență deschisă și loială, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).
"Părțile au convenit că vor fi necesare angajamente ferme pentru a preveni eventuale denaturări ale schimburilor comerciale și avantaje concurențiale neloiale. De asemenea, au convenit că, după încheierea perioadei de tranziție, ar trebui să respecte, printre altele, standardele comune înalte aplicabile în UE și în Regatul Unit în diferite domenii, inclusiv în materie de protecție socială și de ocupare a forței de muncă", se arată în finalul răspunsului transmis europarlamentarului Maria Grapini de către președinta CE, Ursula von der Leyen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News