Brexit-UE. Timmermans, sfat pentru Irlanda
Autor: Tudor Curtifan | Publicat pe: 21 feb 2017, 22:49
WhatsApp
Frans-Timmermans dece
Frans-Timmermans dece
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat marți că Republica Irlanda trebuie să dea dovadă de ''creativitate'' pentru a se asigura că Brexit-ul va fi cât mai puțin dureros, dar că Dublinul nu trebuie să negocieze direct cu Londra, relatează agenția Reuters, potrivit Agerpres.

Irlanda, cu o economie dependentă în mare măsură de comerțul cu Marea Britanie, și singura frontieră terestră cu Regatul Unit, este considerată drept țara ce va avea cel mai mult de pierdut când marele său vecin va părăsi Uniunea Europeană.

Premierul irlandez Enda Kenny spunea săptămâna trecută că este de interes național vital să nu se introducă nicio barieră fizică sau controale vamale la granița cu Irlanda de Nord, provincie britanică, dar nici Dublinul și nici Londra nu au spus în mod clar cum se va putea realiza aceasta.

Sunt aici pentru a sublinia foarte clar că executivul european va fi de partea Irlandei când va trebui să ținem seama de circumstanțele foarte speciale cu care Irlanda se va confrunta în dezbaterea privind Brexit-ul, a spus Timmermans.

Dar, pentru a fi un succes, trebuie, de asemenea, ca voi să fiți angajați foarte activ în aceasta, cu toată creativitatea de care poate da dovadă poporul irlandez, pentru a fi siguri că găsim cea mai bună soluție și că vor fi cât mai puțin pagube pentru toate părțile implicate, a adăugat oficialul UE.

Timmermans a spus, de asemenea, că este o obligație păstrarea miracolulului reprezentat de așa-numitul 'Acord din Vinerea Mare' din 1998, care a pus capăt a trei decenii de violențe sectare în Irlanda de Nord. Prin urmare, el a făcut apel la Irlanda să reziste tentației de a demara tratative bilaterale paralele cu Londra, care va negocia în următorii doi ani cu UE condițiile post-Brexit.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?