Data publicării:

BREXIT. Scoţia are "şanse reale" să rămână în UE

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Petiție anti-Brexit: Peste 4 milioane de semnături
Petiție anti-Brexit: Peste 4 milioane de semnături

Scoţia are "şanse reale" de a rămâne în Uniunea Europeană chiar dacă Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar, a declarat, într-un discurs electoral, premierul scoţian Nicola Sturgeon. Londra "a ignorat votul masiv din Scoţia" în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, a declarat Nicola Sturgeon cu ocazia lansării manifestului electoral al Partidului Naţional Scoţian (SNP), conform Mediafax. 

Scrutinul europarlamentar "reprezintă o oportunitate pentru a face auzită vocea Scoţiei", a subliniat Nicola Sturgeon, citată de BBC News, reiterând ideea organizării unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie în următorii doi ani.

De asemenea, Nicola Sturgeon a pledat pentru organizarea unui nou referendum privind aparteneţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

"Orice acord Brexit aprobat de Parlamentul britanic trebuie supus unui referendum, iar oamenii trebuie să aibă pe buletinul de vot opţiunea de a rămâne în UE. Dacă singura opţiune alternativă este ieşirea din UE fără niciun acord, trebuie anulată clauza de ieşire din UE", a subliniat Sturgeon. "Există şanse reale de menţinere a Scoţiei în Uniunea Europeană. (...) Scoţia trebuie să aibă opţiunea de a deveni o naţiune europeană independentă; putem afirma determinarea de a rămâne o naţiune europeană", a insistat Sturgeon.

În referendumul din 2016, alegătorii din Scoţia s-au pronunţat în proporţie de 62% în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană. La nivelul Marii Britanii, majoritatea cetăţenilor s-au pronunţat, la limită, în favoarea retragerii din UE. Referendumul prin care s-a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au semnalat că vor menţinerea în UE, avertizând chiar cu independenţa.

Unitatea Marii Britanii, în pericol

Foştii premieri Tony Blair şi John Major au atras atenţia că eventuala ieşire din UE va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia. "Abandonaţi apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi să nu fiţi surprinşi că la final, drept consecinţă, abandonăm unitatea noastră ca ţară", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. "Votul în favoarea ieşirii din UE pune în pericol viitorul Irlandei de Nord", a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel