Brexit: Michel Barnier consideră că este dificil să se ajungă la o soluţie cu Londra
Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat luni, la Berlin, că este ''dificil'' de ajuns la un acord cu Regatul Unit privind ieşirea ţării din Uniunea Europeană, în pofida noilor propuneri prezentate de Londra, informează AFP.
Pe baza poziţiei britanice actuale, este dificil de văzut cum putem ajunge la o soluţie operaţională juridic care să răspundă tuturor obiectivelor plasei de siguranţă, a declarat Barnier, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul german de externe Heiko Maas.
Pentru astăzi, noi nu avem bazele pentru a ajunge la un acord, trebuie să continuăm să lucrăm şi să explicăm. Mingea este în tabăra britanică, a avertizat oficialul UE.
În opinia sa, guvernul condus de Boris Johnson a avansat şi se pare că se îndreaptă spre o recunoaştere a nevoii de control, dar pentru moment propunerile sale sunt parţiale şi noi nu putem fi mulţumiţi.
Nu există ideologie de partea Uniunii Europene, doar dorinţa de a găsi situaţii care funcţionează, a dat asigurări Michel Barnier.
La rândul său, şeful diplomaţiei germane a subliniat că negocierea Brexitului este de competenţa Comisiei Europene.
Doresc să reamintesc faptul că structurile de negociere se află în Comisia Europeană, a spus Maas.
El a exprimat interesul guvernului german faţă de o ieşire ordonată a Regatului Unit din blocul comunitar, întrucât o ieşire fără acord ar provoca pagube enorme.
La începutul lunii septembrie, parlamentul britanic a votat o lege vizând evitarea unei ieşiri din Uniunea Europeană fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.
În centrul divergenţelor între Londra şi Bruxelles se află clauza privind aşa-numita plasă de siguranţă ("backstop"), care prevede că Marea Britanie în întregime rămâne într-un "teritoriu vamal unic" cu UE, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie, pentru a evita reintroducerea frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru al UE.
Preşedinţia Consiliului UE, deţinută în acest semestru de Finlanda, i-a cerut Marii Britanii o propunere de acord scrisă privind Brexitul până la sfârşitul lunii pentru a evita o ieşire fără acord, ultimatum respins însă de Londra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News