BREXIT. Luptă strânsă cu două zile înainte de referendum
Referendumul asupra menţinerii Regatului Unit în Uniunea Europeană pare să încline numărul intenţiilor de vot când spre susţinătorii pro-Brexit când spre cealaltă, cele două tabere fiind cvasiegale pe ultima linie dreaptă a campaniei, marcată prin uciderea deputatei Jo Cox, comentează AFP.
Ultimele sondaje de opinie anunţă un rezultat foarte strâns la capătul acestui scrutin hotărâtor pentru viitorul politic şi economic al Marii Britanii.
Cele două tabere vor încerca să-i convingă pe ultimii indecişi în cursul unei dezbateri marţi seara, pe Wembley Arena, în cadrul căreia se vor confrunta - în faţa a 6.000 de persoane - liderul adepţilor pro-Brexit (British Exit, ieşirea din UE), Boris Johnson, ex-primar al Londrei, şi succesorul său, Sadiq Khan.
O anchetă de opinie a ORB pentru Daily Telegraph acorda luni un avans de două puncte susţinătorilor anti-Brexit, cu 49 % din intenţiile de vot. Institutul YouGov constatase, dimpotrivă, pentru Times, un uşor avantaj în favoarea taberei adverse, cu 44 % (faţă de 42 %).
Sondajele au fost realizate în mare parte după uciderea joi cu lovituri de cuţit şi cu focuri de armă a ferventei opozante faţă de Brexit, Jo Cox, pe care parlamentul britanic a omagiat-o luni.
Primul ministru David Cameron a lansat un apel la uniune 'împotriva urii care a ucis-o' pe deputată.
Unul dintre susţinătorii proeminenţi ai taberei Brexit, Nigel Farage, şeful partidului eurofob UKIP, i-a acuzat pe David Cameron şi tabăra menţinerii Marii Britanii în UE că instrumentalizează uciderea deputatei pro-UE.
O ex-secretară de stat în Ministerul Afacerilor Externe, conservatoarea Sayeeda Warsi, a abandonat tabăra pro-Brexit, declarându-se înspăimântată de campanie, într-un interviu publicat luni în Times.
'Suntem pregătiţi să spunem minciuni, să răspândim ura şi xenofobia doar pentru a câştiga o campanie ? După părerea mea, s-a mers prea departe', a spus ea.
Warsi denunţă în special un afiş de campanie al lui Farage, care arată o coloană de refugiaţi cu menţiunea "Breaking point' (Punct de ruptură).
Acest afiş a incitat disensiunile în tabăra pro-Brexit, Michael Gove, ministru al justiţiei şi unul dintre liderii campaniei 'Votaţi Leave !', mărturisind că s-a simţit "înfiorat'.
Autorul presupus al uciderii deputatei, Thomas Mair (52 de ani), a compărut luni printr-o scurtă videoconferinţă în faţa tribunalului londonez din Old Bailey. Audierea a fost amânată pentru joi.
În cursul primei sale audieri sâmbătă, în faţa tribunalului din Westminster, el lansase 'Moarte trădătorilor, libertate Regatului Unit', ceea ce a determinat instanţa să ceară o expertiză psihiatrică.
Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, i-a chemat pe britanici "să schimbe cursul istoriei europene' în editorialul său săptămânal publicat în Daily Telegraph.
În tabăra eurofilă, şeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond, l-a avertizat din Luxemburg că "Marea Britanie nu va mai putea niciodată să se alăture UE ulterior decât eventual în nişte condiţii inacceptabile'.
Susţinătorii menţinerii au primit sprijin şi din partea a 10 laureaţi ai premiului Nobel pentru economie, care - într-o scrisoare adresată cotidianului The Guardian - au avertizat că un Brexit ar fragiliza economia britanică pe durata unor "ani numeroşi'.
Soros: Vinerea neagră
În acelaşi jurnal, miliardarul american George Soros a prezis o "vineri neagră' în caz de Brexit, anticipând o devalorizare cu cel puţin 15 % a lirei sterline.
'Atunci, în mod ironic, lira va valora aproape un euro', a relevat Soros, care s-a îmbpgăţit speculând împotriva valutei britanice în cursul unei 'miercuri negre' în 1992.
În partea europeană, ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, a afirmat că Londra nu va putea acţiona ca 'pasager clandestin' al UE în caz de ieşire din Uniune.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a recunoscut - la Lisabona - că referendumul în sine este un "semnal de alarmă' pe care UE nu-l poate ignora, scrie agerpres.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News