Data publicării:

Brexit. Juncker, ironie la adresa parlamentului britanic. Comparaţie cu Sfinxul din Egipt

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sfinxul din Egipt
Sfinxul din Egipt

Liderii şi oficialii europeni îşi manifestă tot mai deschis frustrarea după ce parlamentul britanic a respins în mod repetat atât acordul privind Brexitul cât şi posibile alternative la acest acord, astfel că sporeşte riscul de a se concretiza scenariul unei retrageri a Regatului Unit din UE fără un acord. 

Singura cale de a evita un Brexit fără acord este şi va fi printr-o majoritate pozitivă în parlamentul britanic, a declarat marţi negociatorul şef al UE în dosarul Brexit, Michel Barnier, citat de agenţia dpa. Nu s-a conturat nicio majoritate pentru ceva. Sunt numai majorităţi contra, a adăugat el, remarcând totuşi că opţiunea unei uniuni vamale a Regatului Unit cu UE a fost respinsă de Camera Comunelor la o diferenţă mică de voturi. Barnier a confirmat că UE ar accepta o asemenea uniune vamală şi că declaraţia politică privind relaţiile post-Brexit dintre blocul comunitar şi Regatul Unit ar putea fi modificată aproape imediat pentru a include o astfel de înţelegere. 

Mai mult, declaraţia politică ar lăsa uşa deschisă pentru o relaţie şi mai strânsă, inclusiv o participare a Regatului Unit la piaţa unică europeană, a indicat el, asigurând totodată că Londra şi Bruxelles-ul vor putea colabora după Brexit în multe domenii ce ţin de politica externă şi de securitate, dar numai după ce va fi soluţionată problema acordului de retragere. 

"Sfinxul este o carte deschisă în comparaţie cu parlamentul britanic"



Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus în glumă că dacă ar fi să comparăm parlamentul britanic cu Sfinxul egiptean, Sfinxul este o carte deschisă în comparaţie cu parlamentul britanic. 

Juncker a reacţionat astfel după ce luni Camera Comunelor a respins pentru a doua oară prin voturi orientative (indicative votes) o serie de amendamente ce sugerau o formă de Brexit care să menţină relaţii cât mai apropiate cu UE (precum modelul norvegian), organizarea unui referendum privind orice acord de retragere din UE sau anularea Brexitului, iar săptămâna trecută a respins pentru a treia oară acordul de retragere pe care Theresa May l-a convenit cu Bruxelles-ul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel