Brexit. Bogdan Chirieac: Soluţie fără ieşire. Nu România va hotărî
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Brexit
Brexit
Analistul politic Bogdan Chirieac apreciază că Brexit-ul reprezintă rezultatul celei mai mari campanii de fake news din istorie, în urma căreia o întreagă naţiune a fost împinsă într-o aventură, rezultatul fiind că Marea Britanie are "mari dificultăţi" în a părăsi familia unită europeană. 

"Brexit-ul este rezultatul unei campanii de fake news. Practic, a fost, deocamdată, cea mai mare campanie de fake news din istorie. O întreagă naţiune a fost împinsă într-o aventură şi în momentul în care s-a ajuns în faţa faptului împlinit - realitatea de a se ieşi din Uniunea Europeană - nimeni nu are soluţii. Totul s-a bazat pe aberaţii, minciuni. Aşa cum mai vedem uneori şi în presa din România, pe diverse chestiuni, o naţiune întreagă s-a lăsat influenţată. Rezultatul a fost fără echivoc: 52% la 48% în favoarea Brexit, fără legătură cu realităţile, şi consecinţa a fost că Marea Britanie are mari dificultăţi în a părăsi familia unită europeană.

"Care sunt implicaţiile?"

Nu există 'deal' între Marea Britanie şi UE? Vorba doamnei Theresa May: mai bine să nu existe Brexit decât să nu existe 'deal', fiindcă asta înseamnă blocarea importurilor, exporturilor. Înseamnă blocarea transferului de forţă de muncă în interiorul UE. Marea Britanie a pierdut oricum statutul de mare capitală europeană a finanţelor. Deci, o întreagă naţiune riscă să treacă prin 20 de ani de mari probleme - nu sărăcie, fiindcă Marea Britanie nu e o naţiune săracă - din cauza unei campanii de fake news", a precizat Chirieac, miercuri, pentru Agerpres. 

El a adăugat că România, care deţine în această perioadă preşedinţia Consiliului UE, nu va fi pusă în situaţia de a lua decizii, ci doar de a consemna ceea ce se întâmplă, dar că în lipsa acordului privind Brexit cetăţenii români din Marea Britanie nu vor fi suficient de protejaţi în drepturile lor. 

"Nu România va hotărî"



"România nu are ce face în poziţia în care se află, nu România va hotărî. Este o soluţie fără ieşire în primul rând pentru Marea Britanie. Apoi, pentru Bruxelles. Apoi, pentru Franţa şi Germania. Sigur că există o concurenţă între marile puteri europene, dar în niciun caz aceasta nu merge la rupere şi ostilitate. România nu va face altceva decât să consemneze ceea ce se întâmplă, iar pentru românii din Marea Britanie situaţia este, ca să spun aşa, albastră. Câtă vreme ei nu reprezintă o naţiune puternică, cu o voce puternică în Europa - poate tot din cauza fake news-urilor care se rostesc pe seama României - cetăţenii români, fără un 'deal' UE - Marea Britanie, nu cred că vor fi suficient de protejaţi în drepturile lor", a spus el. 

"Este probabilă o amânare a ieşirii Marii Britanii din UE"



Bogdan Chirieac a apreciat că nu mai este posibilă organizarea unui nou referendum pe tema Brexit, dar că este probabilă o amânare a ieşirii Marii Britanii din UE. 

"Un nou referendum nu se poate reface, fiindcă ar însemna să nu ţii seama de chestiuni democratice profunde. S-a votat. Referendumul nu a fost viciat, dar întreaga campanie pentru referendum a fost viciată cu fake news, cu ştirile false. A face un nou referendum acum - probabil că nu s-ar mai vota în favoarea Brexit, dar e o decizie luată, nu te poţi juca... Marea Britanie oricum a avut de pierdut, pentru că două agenţii europene importante s-au mutat de la Londra. Centrul financiar s-a mutat de la Londra la Frankfurt şi Germania nu îl mai dă înapoi, ar fi o uriaşă eroare să facă lucrul acesta.

Un procent important din PIB-ul Marii Britanii e dat de sistemul financiar bancar - probabil că el o să scadă în momentul acesta. Nu pot spune ce se va întâmpla, pentru că britanicii nu ştiu ce se va întâmpla. E puţin probabil să treacă o moţiune de cenzură, dar asta nu înseamnă mare lucru. Nu ai soluţie, câtă vreme Parlamentul ţi-a respins cu un vot zdrobitor acordul. Probabil că se va amâna Brexit", a comentat analistul politic. 

Parlamentul britanic a respins marţi cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Guvernul condus de May se va confrunta miercuri cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia laburistă. 

Vezi şi: Iohannis, declarații de ULTIMĂ ORĂ: SPUN clar și răspicat

Brexit. Iohannis, prima reacție: Ce urmează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel